Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har gått in i det här väldigt prestigelöst i från samtliga partier”, säger Ove Bengtsson (C). Foto: Casper Sewerin/SVT

Så ska Laholm styras kommande åren – historiskt beslut

Uppdaterad
Publicerad

Ett historiskt och blocköverskridande styre, det väntar när Alliansen med stöd av Socialdemokraterna under tisdagen meddelade att de tillsammans ska styra Laholm den kommande mandatperioden.

– Känns jättebra. Jag tror det här kommer gynna Laholms kommuninvånare, säger Kjell Henriksson (S), tidigare oppositionsråd och blivande vice ordförande i kommunstyrelsen.

I början av oktober presenterade de M, C, L och KD att de skulle fortsätta styra i minoritet i Laholm. Då meddelades också att Moderaterna skulle få tillsätta posten som kommunstyrelsens ordförande.

Därefter har det varit interna stridigheter inom Moderaterna om vem som ska få uppdraget. Den nya lösningen som presenterades under tisdagen betyder att M tappar ledande platser i olika nämnder samt chansen att bli ordförande för kommunstyrelsen.

Valet 2022 Halland

– Det är jättetrist. Vi hade ett kanonläge att få en M-ledd allians som hade kunnat budgetsamarbeta med SD, men nu har vi landat här, säger Eric Semb, gruppledare för Moderaterna Lahom.

”Ödmjuk inför uppgiften”

Posten som kommunstyrelsens ordförande kniper istället Centerpartisten Ove Bengtsson.

– Det är naturligtvis ett hedersamt uppdrag. Jag är ödmjuk inför uppgiften, lyssnande och kommer inte ta hastiga beslut, säger Ove Bengtsson (C).

Ett formellt beslut kommer att tas under tisdagens kommunfullmäktige.

Mer om hur S, C och M ser på det kommande samarbetet hör du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet