Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se Jannica Krafft visa runt i Getinge och berätta vad samhällsföreningen är bekymrad över inför framtiden. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Samhällsföreningen efter översvämningarna: ”Positivt och negativt”

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsföreningen i Getinge har mycket positivt att säga om kommunens åtgärder efter översvämningarna 2014. Men de ser även orosmoln i kommunens planer på hur orten ska växa.

– Det gäller att växa smart, för det kommer bli översvämningar, säger Jannica Krafft, ordförande i samhällsföreningen.

Starta klippet för att se Jannica Krafft visa runt och berätta om vad samhällsföreningen är bekymrad över inför framtiden.

Suseåns naturpark skapades i efterdyningarna av översvämningarna i augusti 2014 – en insats som samhällsföreningen är nöjd med. Förutom att det är ett uppskattat promenadstråk ska området med sina dammar och skyddsvallar förhindra framtida katastrofer.

Däremot är föreningen inte helt nöjd med hur kommunen sköter sig som markägare när det kommer till att hålla rent Suseån från döda träd och växtlighet som hindrar flödet.

– De behöver se till att vatten faktiskt kan flyta igenom när flödet ökar, säger Jannica Krafft.

Missa inget om klimatet – prenumerera på SVT:s nyhetsbrev!

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet