Katarina Järbur, delägare och medicinsk ansvarig. Foto: SVT

Säröledens familjeläkare överklagar uppsägning av avtal från Region Halland

Publicerad

I slutet av augusti kom besked från Region Halland att de säger upp avtalet med Säröledens familjeläkare. Detta då vårdcentralen inte vill ansluta sig till journalsystemet VAS. Nu överklagar vårdcentralen beslutet.

– Hela personalgruppen är eniga om att detta är en strid som är värd att ta, säger Katarina Järbur, familjeläkare och delägare av vårdcentralen i Särö.

Det var i förra veckan som vårdcentralen lämnade in en överklagan till förvaltningsrätten, efter att de fått beskedet att de nu behöver avveckla sin verksamhet. Men striden är inte över från vårdcentralens sida, som inte vill ansluta sig till journalsystemet som regionen kräver.

– Det vi tycker är konstigt är att de är så fokuserade på att vi ska använda oss av VAS, när man accepterar vårdcentraler med undermålig läkarbemanning. Hur det kan vara viktigare att vårdcentralen jobbar med ett utdömt journalsystem, säger Katarina Järbur, som tycker att man borde fokusera mer på det direkta patientmötet.

Hoppas på ett prejudikat

Hon hoppas att detta ska kunna bli ett prejudikat för resten av Sverige. Från regionens sida har de fått ett år på sig att avveckla vårdcentralen, men det är inte aktuellt, menar Katarina Järbur.

– Vi får försöka se till att det löser sig annars också, säger hon, och tillägger att detta är en viktigt för hela personalen.

– Personalen har varit med på tåget ända från början och vi är eniga om att detta är en strid värd att ta. Ibland måste man säga stopp, detta är ett sådant tillfälle.

I klippet nedan berättar Regionen om varför vårdcentralen måste stänga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.