Beslutet: SD-politiker ska betala tillbaka felaktig sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad

Politiska möten är som att titta på tv. Det är en av invändningarna som Halmstadspolitikern Andréa Skoglund (SD) haft i sin kamp mot Försäkringskassan. Men myndigheten står fast vid sin inställning och hon ska nu betala tillbaka 135 000 kronor som hon felaktigt fått i sjukpenning.

Försäkringskassan har nu tagit slutgiltigt beslut i ärendet som vi tidigare berättat om.

Andréa Skoglund, kommunpolitiker i Halmstad, har med hjälp av advokat fått dispens och genom det två gånger haft möjlighet att komma in med invändningar mot Försäkringskassans bedömning. De senaste i mitten av januari.

Men det har inte ändrat Försäkringskassans uppfattning att hon från december 2020 till augusti 2021 felaktigt fått ut full sjukpenning.

Försäkringskassan menar att hon skäligen borde insett att hon inte haft rätt till det, eftersom arbetsförmågan inte varit nedsatt i förhållande till ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden. En slutsats de dragit utifrån att hon kunnat vara politisk aktiv.

Senast i slutet av februari ska hon betala tillbaka 135 000 kronor.

Ingen överenskommelse

Distriktsordförande Stefan Jägnert (SD) har tidigare sagt till SVT att Skoglund uppgett att Försäkringskassan gett sitt godkännande till henne att ha politiska uppdrag och att arvoden dragits av från sjukpenningen. Något som hon i inledande kontakter i höstas även uppgav till SVT.

Försäkringskassans beslut tyder på att det aldrig funnits någon sådan överenskommelse. Det är heller inget Skoglund nu för fram i sina invändningar.

Hävdar att hon inte lagt energi på politiken

I sina invändningar till Försäkringskassan hävdar Skoglund att hon inte varit politiskt aktiv i någon större grad under det dryga halvåret med sjukpenning. Trots att närvaro enligt protokoll och utbetalda arvoden tyder på det motsatta.

I ett klipp syns hon i talarstolen. Men hon upplyser Försäkringskassan om att talet på tio minuter egentligen är skrivet av någon annan.

I klippet hör du mer om Skoglunds invändningar och varför SD:s gruppledare i Halmstad Fabio Ishaq i december ansåg att aktiviteten i Skoglunds politiska engagemang trots allt är acceptabel.

Varken Skoglund eller Ishaq har ställt upp på intervju i nuläget. Även på riksnivå ligger locket på. Andréa Skoglund har möjlighet att driva ärendet vidare till omprövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.