Stefan Jägnert, distriktsordförande Sverigedemokraterna Halland, menar att riksorganisationen i slutändan avgör Skoglunds framtid i partiet. Foto: SVT

Sverigedemokraterna lägger locket på kring Skoglund

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan har nu tagit beslut att Andréa Skoglund felaktigt fått 135 000 kronor i  sjukpenning och är återbetalningsskyldig. Men varken Skoglund själv eller Sverigedemokraterna på lokal, regional eller riksnivå ställer upp på intervju om situationen.

Pressekreteraren för SD:s riksorganisation, Christian Krappedal, mejlar följande svar efter att på förhand fått ta del av SVT:s frågor:

”Vi har tagit del av informationen och kommer följa ärendets utveckling. Efter att frågan gällande ersättningen är avgjord kommer partiet kunna ta ställning till hur detta påverkar hennes politiska förtroende. I övrigt hänvisar vi till Stefan Jägnert som är distriktsordförande i Halland.”

Men Stefan Jägnert har redan tidigare bollat vidare frågan uppåt. SVT understryker att frågan om ersättning är avgjord eftersom Försäkringskassan tagit beslut och satt ett datum när pengarna ska vara återbetalda.

”Vi har fått information om att ärendet kommer överklagas till förvaltningsrätten. Efter att ärendet helt är avgjort kommer vi kunna kommentera detta vidare”, svarar Christian Krappedal då.

Kan bli omvald

I Andréa Skoglunds invändningar till Försäkringskassan framkommer att hon trots sin sjukskrivning menar att hon haft behov av att synas med tanke på framtida möjligheter inom politiken.

Disitriktsordförande Stefan Jägnert (SD) har tillsvidare beordrat att hon tar en paus från sina politiska uppdrag men uppger samtidigt att Skoglund är fri att ställa upp för partiet i valet både i kommun och region.

Så länge möjligheten finns att överklaga beslutet till olika instanser håller partiet dörren öppen, enligt honom.

– Det kan ju ta två år. Jag har fått direktiv att hon pausar och sen är det riksorganisationen som behandlar det framöver. Under tiden är man fortfarande valbar, så länge du inte är dömd för något är det inga konstigheter, säger Stefan Jägnert (SD), den 22 januari.

Därefter har däremot framkommit uppgifter, i Hallandsposten, om att varken gruppledaren i Halmstad, Fabio Ishaq (SD), eller Andréa Skoglund står med i förslaget på partiets kommunlista i Halmstad inför valet 2022. Beslut om den ska tas 12 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.