Spelande tränare Mattias Johansson hoppas kunna spela på Sjöaremossen även nästa år. Foto: TT

Sensationslagets is håller ännu inte elitserieklass

Uppdaterad
Publicerad

Sensationslaget Frillesås spelar i bandyns elitserie nästa säsong – trots tidigare bristande stöd från Kungsbacka kommun.
– Det har varit en jättestor konflikt, säger Frillesås spelande tränare Mattias Johansson.

Röken från fyrverkeripjäserna och ljudet från segerjublet har nu lagt sig. I stället riktas blickarna framåt. En av nyckelfrågorna är huruvida Frillesås kan spela elitseriebandy på Sjöaremossen som är den lilla ortens närmaste isbana.

En kommunalt omtvistad idrottsanläggning som i nuläget inte håller Svenska bandyförbundets elitseriemått, bland annat gällande publiksäkerhet och tv-sändningsmöjligheter.

– Allt är tekniskt möjligt. Men jag varken kan eller vill gå in på exakt hur vi kommer att lösa den här situationen. Vi ska titta på flera olika alternativ, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef för kultur och fritid vid Kungsbacka kommun.

Sköter driften tillsammans

Kungsbacka och Varbergs kommun har sedan 1970-talet tillsammans skött driften av Sjöaremossen som ligger på kommungränsen. Kungsbacka valde för ett år sedan att först inte förlänga avtalet. Något som rörde upp känslor både bland invånare och politiker och gjorde att kommunen till slut svängde i frågan och ett nytt avtal skrevs.

– Det är klart att en förening vill känna stöd från kommunen och inte känna sig motarbetade. Samtidigt har våra politiker under året tagit fram en ny vision mot 2020, vi ska nu satsa både på bredd- och spetsidrott, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef kultur och fritid vid Kungsbacka kommun.

Hoppas spela på Sjöaremossen

Spelande tränare Mattias Johansson, tidigare i Kungälv och Villa-Lidköping, valde att flytta hem till moderklubben efter SM-finalförlusten med Villa mot Västerås för två år sedan. För fyra år sedan låg Frillesås i tredjeligan division 1, nästa säsong blir det alltså spel i högstaligan elitserien.

– Vi har ett bra bandylag, men det blir ett stort steg, säger 26-årige Johansson som är en av sju spelare med tidigare elitseriemeriter.

I oktober hoppas Johansson att Frillesås får inleda den första elitseriesäsongen i klubbens 58-åriga historia med Sjöaremossen som hemmais. Det skulle i så fall med största säkerhet bli en viktig nyckel i jakten på förnyat elitseriekontrakt. De fem senaste säsongernas nykomlingar har kvalat sig kvar i högsta serien.

– Som det ser ut nu kommer vi kunna spela på vår hemmaplan. Men det behövs göras en del justeringar. Förhoppningen är att Sjöaremossen ska hålla. Det blir spännande för de andra lagen att komma hit.

Fakta: Elitserienykomlingarnas facit

Visa

2017–2018: IFK Motala (12:e plats, kval ej spelat).

2016–2017: IK Tellus (13:e plats, kvalade sig kvar).

2015–2016: Gripen Trollhättan (14:e plats, kvalade sig kvar).

2014–2015: Tillberga Västerås (14:e plats, kvalade sig kvar).

2013–2014: Kalix (12:e plats, kvalade sig kvar).

Fotnot: Tellus flyttades upp inför säsongen 2016–2017 då IFK Kungälv inte tilldelades elitlicens. Inget lag åkte, rent sportsligt, ur säsongen 2015–2016. Tillberga tilldelades Gais plats inför säsongen 2014–2015 när Göteborgsklubben lade ner seniorverksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer