Enligt Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland, har vargar som inte etablerat sig någonstans lätt för att röra sig långa avstånd. Foto: SVT/Roger Andersson

Skyddsjakten i Halland över – ingen varg i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 20 oktober har skyddsjakt pågått efter den varg som tros ligga bakom flera attacker på får i Hallands län. På fredagen rann tiden ut för jägarna. Resultatet är att det inte inkommit några nya observationer av vargen eller rapporter om fler fårangrepp.

– Det var likadant förra gången vi fattade beslut om skyddsjakt. Det är rätt typiskt för vargar som inte etablerat sig någonstans att vara väldigt rörliga och flytta sig långa sträckor. Det är svårt att bedriva skyddsjakt på en sådan individ, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Kan det bli fråga om skyddsjakt igen?

– Eftersom det inte finns några bekräftade observationer eller nya angrepp så finns inget fog för att förlänga beslutet. Men vi följer utvecklingen, svarar Martin Broberg.

I klippet hör du honom berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.