Svenska kyrkan öppnar nytt språkcafé i Halmstad – stort intresse bland ukrainska flyktingar

Publicerad

Intresset för att lära sig svenska på språkcafé är stort – inte minst efter att kriget bröt ut i Ukraina. Eftersom ukrainska flyktingar inte får läsa svenska på SFI väljer flera att vända sig dit.

– Alla som behöver språkträna är välkomna, säger Maria Jälmsjö, Diakon på Martin Luthers kyrka i Halmstad där man öppnat ett nytt språkcafé.

Sedan det stora flyktingmottagandet 2015 finns ett språkcafé på Andersberskyrkan varje torsdag. Den senaste tiden har det varit välbesökt av ukrainska flyktingar, och för att möta behovet öppnar Svenska kyrkan en ny språkcaféverksamhet.

Denna gång på Martin Luthers Kyrka vid högskolan.

Halland och kriget i Ukraina

– Jag hoppas det kan hjälpa mig att lära mig svenska snabbare, säger Anastasia Khnykina, som är en av de ukrainska flyktingar som spenderar måndagseftermiddagen på de nyöppnade språkcafét.

Starta klippet för att se vad som händer på språkcafét och varför det har fått en extra viktig roll för ukrainare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet