I klippet kan du se exempel på vad som är okej att göra och inte. Ola Engström, trafikpolis i Halland, svarar även på vad som kan ge böter. Foto: SVT

Trafikpolisen berättar: Så mycket kan du få i böter

Uppdaterad
Publicerad

Att ha för bråttom förbi ett vägarbete eller i bilkön kan få konsekvenser. Ola Engström, trafikpolis i Halland, säger att det vanligaste felet trafikanter gör att köra för fort förbi vägarbetena. Men det finns även andra fel som kan komma att svida i plånboken om polisen ser det.

Trafikpolisen Ola Engström menar att mycket handlar om allmänt vett när det kommer till hur man ska bete sig i bilkön förbi vägarbeten. Han poängterar också att det är viktigt att hålla sig lugn och ta hänsyn till andra trafikanter och de som jobbar på vägen.

Uppmanas att ta djupa andetag

Börjar irritationen att smyga sig in för att det går för långsamt eller gentemot andra trafikanter är hans tips att ta ett par djupa andetag – det kommer inte att gå snabbare.

– Det händer att folk använder vägrenen för att ta sig fram. Men det är inte tillåtet, där kan räddningstjänsten behöva ta sig fram. Sitt kvar i kön och vänta på din tur i lugn och ro, säger han.

I klippet ovan berättar han om hur mycket man kan få i böter om man inte förhåller sig till trafikreglerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer