Varje pass löper Håkan mellan 20 och 25 kilometer. Foto: SVT

Tränar på Tylösand – för att springa på Nordpolen

Uppdaterad
Publicerad

68-årige Håkan Jonsson har sprungit maraton-lopp på samtliga kontinenter. Nästa utmaning är Nordpolen och för att förbereda sig på bästa sätt norr löptränar han längs Tylösands stränder med en särskild mask.

– När folk får se mig undrar de vad i allsin dar jag har på mig, berättar Håkan Jonsson.

Han bor i Halmstad och är delvis pensionerad röntgenläkare. Största fritidsintresset är att springa maraton. Han började år 2000 och har hittills gjort det mesta som en entusiastisk löpare kan göra – inklusive maraton på Antarktis och på 4000 meters höjd i indiska Tibet.

”Det är inte utan att jag känner en viss skräckblandad förtjusning inför äventyret” Foto: SVT

– När jag går i mål på Nordpolen kommer jag känna eufori. Eftersom jag redan har sprungit på alla kontinenter blir jag då medlem i en klubb med ett hundratal medlemmar, berättar han.

Samtidigt som han springer sina lopp samlar han in pengar till utsatta barn i Sydafrika, närmare bestämt i Kapstadens kåkstäder. Hittills har skramlat ihop drygt 300 000 kronor.

– Det känns bra eftersom jag inte bara gör det här för mig själv utan även för många andra. Det ger mig energi och pushar mig framåt, säger Håkan Jonsson.

Sand är det bästa Håkan kan hitta i Halland som motsvarar Nordpolens snö. Foto: SVT

När han har bockat av Nordpolen väntar nästa utmaning. Då är målet att springa ett maraton sju dagar i sträck på sju kontineter.

– Det skulle bli det största jag har gjort hittills, säger Håkan Jonsson.

I klippet  ovan berättar han om sina förberedelser inför Nordpolen-loppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.