Kommunen måste bland annat kunna bedöma hur många som kan vistas i en lokal då elever och lärare inte kan hålla två meters avstånd, och när det behövs skyddsutrustning. Foto: TT

Trångt på skolor i Varberg – kommunen riskerar vite från Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Lärarnas riksförbund larmade i våras om trängsel på flera grundskolor i Varberg. Därför anmälde de kommunen till Arbetsmiljöverket som i sin tur konstaterat flera arbetsmiljörisker. Nu överväger myndigheten krav på att kommunen ska vidta åtgärder.

Det var i våras som flera av förbundets medlemmar hörde av sig i samband med att eleverna kom tillbaka från påsklovet Facket agerade och gjorde anmälan.

Arbetsmiljöverket gjorde då en digital inspektion där de bland annat konstaterade att kommunen inte säkerställt att lärare och elever kan hålla mer än två meters avstånd till varandra. Nu överväger myndigheten ett föreläggande om att kommunen måste vidta åtgärder innan den sista augusti. Annars finns det risk för vite.

– Förhoppningsvis kommer detta att leda till ytterligare smittskyddsåtgärder inte bara på skolorna i Varberg, utan också på andra håll i landet, säger Sten Hagberg, distriktsordförande för Lärarnas riksförbund i Halland.

Slutsatsen han drar efter Arbetsmiljöverkets beslut är att två meter även ska gälla i skolan.

Kommunen har möjlighet att inkomma med synpunkter fram till 24 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet