Sten Hagberg på Lärarnas riksförbund vill att Varbergs kommun fortsätter med distansundervisning för högstadieeleverna. Foto: Lärarnas riksförbund/TT

Varbergs kommun inför närundervisning – anmäls till Arbetsmiljöverket av Lärarnas riksförbund

Publicerad

Varbergs kommun har högst smittspridning av covid-19 av alla kommuner i Halland och är en av de kommuner i landet där smittan sprids mest. Trots det väljer kommunen att gå tillbaka till närundervisning på heltid för högstadieeleverna på måndag. Lärarnas riksförbund är starkt kritiskt till detta och anmäler kommunen till Arbetsmiljöverket.

– Vi är väldigt upprörda och det är jättemånga medlemmar som har väldig olust inför detta, säger distriktsordförande Sten Hagberg.

Smittskyddsenheten i Hallands län ger ingen generell avrådan från att återgå till närundervisning, utan menar att det är upp till skolhuvudmännen att bedöma om undervisningen kan ske smittsäkert eller om det krävs distansundervisning, på heltid eller växelvis.

Lärarnas riksförbund påpekar att smittspridningen i samhället är högre nu än när man beslutade om att införa distansundervisning i Varberg.

– Vi tycker det är ett fruktansvärt risktagande, säger Sten Hagberg.

Följer smittspridning bland elever och personal

Carina Uvenfeldt, förvaltningschef på förskole- och grundskoleförvaltningen i Varberg, säger att hon förstår lärarnas oro, men förklarar att de tittar på smittspridningen bland elever och lärare inom skolan, och där har smittan gått ner efter påsklovet.

– Vi har stämt av med smittskyddsläkaren, och huvuddraget är att vi har närundervisning. Sedan kommer vi tillsammans med rektorer följa elevfrånvaro per dagsbasis och fatta lokala beslut, för enskilda skolor, säger Carina Uvenfeldt.

Hon uppger att de har vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridning i skolmiljön. Bland annat kan munskydd och visir användas vid behov. Tar Arbetsmiljöverket upp ärendet kommer kommunen att hantera de frågeställningar som dyker upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet