Fler än 50 personer kunde följa Varbergs församlings gudstjänst på söndagen, eftersom de valde att live-sända den online. Kyrkoherden Fredrik Ivarsson berättar varför de valde att stänga kyrkan. Foto: Elin Schwartz/SVT/Bilder från Varbergs församlings live-sändning

Varbergs församling stänger kyrkan – håller gudstjänster online

Uppdaterad
Publicerad

I Varbergs församling stänger man nu kyrkan för gudstjänster och live-sänder dem istället online.

– Det är för att alla ska kunna delta på samma villkor och för att minska smittspridningen, säger kyrkoherden Fredrik Ivarsson.

Söndagens gudstjänst hos Svenska Kyrkan i Varberg hölls online, istället för som vanligt i kyrkan, något som Hallands Nyheter och Sveriges Radio P4 Halland tidigare har berättat om.

I Halmstads församling har man istället valt att hålla kyrkan öppen och stänga dörrarna om fler än 50 personer kommer.

Hör kyrkoherden Fredrik Ivarsson i Varberg berätta om varför man beslutat att stänga kyrkan – och hur det var att hålla gudstjänsten över internet, i klippet ovan.

Så agerar olika församlingar

Hur religiösa församlingar gör med sina gudstjänster med anledning av coronakrisen och 50-gränsen för folksamlingar varierar. Här är några exempel:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet