Camilla Tellström är ordförande för Vårdförbundet i Halland. Foto: SVT

Vårdfacket: Bygger på att personalen säljer bort sin semester

Publicerad

Vårdfacket håller med om att läget ser något bättre ut inför sommaren än tidigare år. Men att det sker på bekostnad av anställda.
– Tyvärr offrar många en semestervecka för att få det att funka, hellre än att ta ut det man har rätt till, säger Camilla Tellström som är ordförande för Vårdförbundet i Halland.

I enkät som SVT Nyheter skickat ut till landstingen svarar företrädare för Region Halland att bemanningsläget är bättre i år ut inför tidigare somrar. Vårdförbundets Camilla Tellström delar bilden, men inte helt och hållet.

– Generellt sett ser det lite bättre ut. Men det är inte 100 färdigt. Jag ser en hel del arbetsplatser som fortfarande försöker knåpa ihop det sista.

”Anmärkningsvärt och tråkigt”

Region Halland konstaterar i sitt enkätsvar att det bland annat är insatser från befintlig personal som gör att det går ihop. Enligt Vårdförbundet bygger planeringen på att sjuksköterskor säljer bort en eller i vissa fall flera veckors semester.

– Jag har full förståelse för att de anställda gör så. Men jag tycker att det är anmärkningsvärt och tråkigt att vi inte kommit längre. Det är ju inte precis första året som pusslet måste lösas. Det visar bara hur extremt lång väg vi har att gå, säger Camilla Tellström.

Efterlyser lösningar för nästa år

Hon menar att planeringen inför nästa sommar måste börja redan nu, och efterlyser samarbete med arbetsgivaren för att få till permanenta och mer hållbara lösningar. Ett arbete som på vissa håll faktiskt påbörjats säger hon.

– Både arbetsgivare och personal måste vara benägna att sätta sig ner och hitta kreativa lösningar. Man kan inte bara gnälla.

Men, konstaterar Camilla Tellström, ofta är det vardagen som kommer emellan.

– Det kräver energi och kraft och lust, och det har man inte alltid när man är mitt i allt och försöker få det att gå ihop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer