Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan hör du mer om gasmasken, vad den används till i vanliga fall, och varför Region Halland nu erbjuder den till vårdpersonal. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Vårdpersonal får använda Försvarsmaktens skyddsmask

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal på Hallands sjukhus har nu möjlighet att använda Försvarsmaktens Skyddsmask 90 för att undvika smittspridning av coronaviruset. De utbildas nu av militärer från Lv 6.

Personalen kommer att utbildas löpande under kommande veckor.

När vårdpersonalen har kunskapen om hur man använder Skyddsmask 90 får de själva avgöra om de vill använda den i arbetet, som ett komplement till den övriga skyddsutrustningen.

Anpassat utbildningspaket

I veckan inleddes utbildningen på sjukhuset i Varberg.

– Beslutet togs för två veckor sedan och vi satte omedelbart igång med förberedelser och har skapat ett utbildningspaket anpassat för Region Hallands behov, säger Patrik Andersson, kapten på Lv 6, som leder utbildningsinsatsen.

I klippet ser du mer om skyddsmasken, vad den används till i vanliga fall, och varför Region Halland nu erbjuder den till vårdpersonal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet