I klippet ovan hör du mer om skyddsmasken, vad den används till i vanliga fall, och varför Region Halland nu erbjuder den till vårdpersonal. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Vårdpersonal får använda Försvarsmaktens skyddsmask

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal på Hallands sjukhus har nu möjlighet att använda Försvarsmaktens Skyddsmask 90 för att undvika smittspridning av coronaviruset. De utbildas nu av militärer från Lv 6.

Personalen kommer att utbildas löpande under kommande veckor.

När vårdpersonalen har kunskapen om hur man använder Skyddsmask 90 får de själva avgöra om de vill använda den i arbetet, som ett komplement till den övriga skyddsutrustningen.

Coronaviruset i Halland

Anpassat utbildningspaket

I veckan inleddes utbildningen på sjukhuset i Varberg.

– Beslutet togs för två veckor sedan och vi satte omedelbart igång med förberedelser och har skapat ett utbildningspaket anpassat för Region Hallands behov, säger Patrik Andersson, kapten på Lv 6, som leder utbildningsinsatsen.

I klippet ser du mer om skyddsmasken, vad den används till i vanliga fall, och varför Region Halland nu erbjuder den till vårdpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet