Inreseförbuden har skapat problem i flera adoptionsprocesser. Foto: Elise Amendola/TT

Så påverkades adoptionerna av pandemin

Publicerad

I våras satte flera länders nedstängning stopp för adoptioner. Inreseförbuden gjorde att blivande föräldrar inte kunde hämta sina barn.

– Trots detta har vi ändå kunnat genomföra många adoptioner, säger Jelena Jovanovic Hansen på Adoptionscentrum.

I Sverige finns tre olika organisationer som jobbar med adoption och alla tre ser en minskning av antalet adoptioner i år.

Hos organisationen ”Barnen framför allt” planerades det för 42 adoptioner och av dem kunde 27 genomföras. Två av dem gällde familjer i Skåne.

Hos den största adoptionsorganisationen i Sverige, Adoptionscentrum, planerades 100 adoptioner i Sverige. Det lutar åt att det blir 50 genomförda adoptioner i år och av dem nio familjer hemmahörande i Skåne. 

– Ingenting har blivit som det brukar vara. För de flesta har det gått bra och alla har haft stor förståelse och tålamod, säger Jelena Jovanovic Hansen. 

Karantän blev lösningen

I de flesta länder har restriktionerna varit hårdare än i Sverige, vilket är det som främst har påverkat de blivande föräldrarna, menar Jovanovic Hansen.

– Den största skillnaden har varit att man suttit i karantän i flera veckor i landet man adopterar från, tagit tester och fått boka om flygbiljetter när det blivit inställt.

I de fall där processen har blivit utdragen har man fått använda digitala hjälpmedel.

– Flera har fått skicka filmer med hälsning till barnet man ska adoptera och sedan fått en film tillbaka. I vissa länder har även Skype fungerat.

Familjer kan tveka på adoption

Organisationen Barnens vänner planerade för 25 adoptioner under 2020, men det blev bara 17. De har också ett par familjer i Taiwan som inte kommer hinna hem under 2020.

Hur adoptionerna under 2021 kommer påverkas är svårt att säga, menar Mona Berglund på Barnens vänner. 

– Det skulle kunna vara så att familjer tvekar om att påbörja adoptionsprocesser utifrån den situation som varit i år. Samt att de medgivandeutredningar som kommunerna gör fördröjs, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.