En man i 20-årsåldern skjöts ihjäl vid en gångtunnel på Närlunda i Helsingborg. Flera av dem som nu misstänks för skjutningen tillhör ett kriminellt nätverk i Åstorp, enligt uppgift till SVT. Foto: Johan Nilsson/TT

16-åring fortsatt mordhäktad – trots ny lag om barnhäktning

Uppdaterad
Publicerad

I oktober sköts en man i 20-årsåldern från Åstorp till döds vid en gångtunnel på Närlunda i Helsingborg, i vad som misstänks vara en narkotikauppgörelse. En av de häktade är bara 16 år, något som enligt en ny lag bara ska ske i undantagsfall. Trots det har tingsrätten beslutat att hålla honom fortsatt inlåst – något som hans advokat är mycket kritisk till.

Fyra personer är häktade som misstänkta för mordet vid Närlundavägen och målets åklagare planerar att fatta beslut om åtal senare under våren. 

En av de misstänkta var bara 15 år när han häktades – men har hunnit fylla 16 i häktet. Enligt barnkonventionen och svensk lag ska unga i åldern 15-17 år endast häktas och ha restriktioner i undantagsfall. Som utgångspunkt får de dessutom inte hållas inlåsta i mer än tre månader åt gången, enligt en lag som trädde i kraft i somras.

Dödsskjutningen på Närlunda

Nu har Helsingborgs tingsrätt fattat ett särskilt beslut om att tillåta att 16-åringen är fortsatt häktad trots reglerna kring hans unga ålder. Åklagaren har också fortsatt möjlighet att ge honom restriktioner, exempelvis genom att stoppa besök eller möjlighet att kommunicera med världen utanför.

Kritiken: ”Isolering är som tortyr”

Pojken förnekar att han har något med mordet att göra, men det är inte enda anledningen till att hans advokat är skarpt kritisk till beslutet att hålla honom häktad. 

– Han missar väsentlig skolgång men det handlar också om isoleringen, säger pojkens advokat Katarina Edgren Aldefors.

– Sverige har fått återkommande kritik som menar att det är som tortyr att isolera barn på det här sättet.

FN:s barnrättskommitté har riktat kritik mot Sverige gällande situationen för barn som är häktade och den isolering det innebär, vilket kommittén menar kan ge omedelbara negativa konsekvenser på den psykiska hälsan.

Kommer överklagas

I sitt beslut skriver tingsrätten att man anser att det finns skäl att överskrida tremånadersgränsen eftersom mord är ett av de allvarligaste brotten som finns och det har ett högt straffvärde. Dessutom bedömer man att det är ett svårutrett mål. 

“Det finns därtill omständigheter som talar för att brottet har anknytningar till gängrelaterad brottslighet”, enligt beslutet.

Häktningsbeslutet kommer att överklagas, enligt advokaten.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt häktningsförhandlingens domare.

Såhär sa åklagaren Linda Jeppsson Linderström om mordmisstankarna när den fjärde personen greps i november förra året:

Tremånadersregeln

En person under 18 år endast hållas häktad i tre månader i sträck, efter ett riksdagsbeslut som trädde i kraft den 1 juli 2021. Tiden får dock överskridas om det bedöms finnas synnerliga skäl. Exempel på sådana skäl kan vara att det rör sig om organiserad brottslighet, att brottet är svårutrett och att det rör sig om väldigt allvarliga brott med högt straffvärde.

Regeln var från början ett förslag från regeringen men beslutet föranleddes av en debatt i riksdagen. Bland argumenten emot förslaget lyftes bland annat risken att fler unga utnyttjas av kriminella för att utföra eller ta på sig skulden för brott.

S, C, V, L och MP röstade Ja till att införa regeln.

M, KD och SD röstade Nej.

Barnombudsmannen skrev i ett yttrande inför omröstningen att tidsfristen istället för tre månader bör vara 30 dagar, men hänvisning till ett uttalande från FN:s barnrättskommitté.

Källa: Riksdagen.se och Barnombudsmannen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Närlunda

Mer i ämnet