Den 25-årige mannen hittades svårt skadad i ett trapphus i Svalöv och hans liv gick inte att rädda. Foto: Stina Sandström / Mikael Nilsson

25-åring knivmördades i Svalöv – kompisen döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern döms till fängelse för ha huggit ihjäl sin vän i dennes lägenhet i Svalöv i oktober förra året. En annan man döms samtidigt för grovt skyddande av brottsling för att ha hjälpt mördaren att göra sig av med blodiga kläder och mordvapnet.

Dagen efter att den 25-årige mannen hittats död i sitt trapphus i Svalöv av en granne greps en man i 20-årsåldern på Malmö central. På skorna han hade på sig hittades blodspår från mordoffret, en bekant till 20-åringen som flera vittnen och övervakningsfilmer visade att han hade tillbringat morddagen tillsammans med och som han därför var efterlyst för mordet på.

Nu döms han till 14 års fängelse för mord. Exakt vad som hände i lägenheten den där oktoberkvällen vet bara mördaren men polisen har hittat blod från både brottsoffret och 20-åringen. En obduktion visade att brottsoffret hade totalt 46 skador över hela kroppen. Motivet tros vara att 20-åringen tänkt råna brottsoffret men att rånet spårat ur. Enligt ett vittne ska mannen ha haft omkring 10 000 kronor i kontanter med sig när han kom hem.

Straffvärde: livstid

Tingsrätten skriver i sin dom att gärningen har ett straffvärde på livstids fängelse men då mannen inte fyllt 21 vid tillfället döms han istället till 14 år, vilket är det längsta fängelsestraff som kan utdömas till någon i den åldern.

Mannens advokat Gabriel Barsoum berättar för SVT att han och hans klient inte delar tingsrättens slutsatser och att domen kommer att överklagas.

Gjorde sig av med mordvapnet

Samtidigt döms en man i 30-årsåldern, som den nu dömde 20-åringen bodde hos vid tiden för mordet, för grovt skyddande av brottsling till ett års fängelse. Några månader efter mordet trädde nämligen ett vittne fram och berättade att 20-åringen kom hem blodig på mordkvällen och att 30-åringen då tog om hand de blodiga kläderna och en kniv i en påse och gjorde sig av med denna.

Även 30-åringen kommer överklaga domen, meddelar hans advokat.

– Vi har gjort gälllande från första början att det finns näst intill ingen bevisning mot min klient, säger advokat Johan Sjöström.

Kompis hotade vittne

Under tiden som rättegången pågick i Lunds tingsrätt åtalades även en vän till den nu dömde 20-åringen för att ha hotat ett nyckelvittne i mordmålet, vilket kunde uppfattas som att han ville hindra vittnet från att berätta vad hon visste i rätten. Den mannen döms till villkorlig dom och samhällstjänst för övergrepp i rättssak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.