Åklagarens teori: Rånmördade sin kompis – och handlade jeans för pengarna Foto: Bilder ur polisens förundersökning

Åklagarens teori: Rånmördade sin kompis – och handlade jeans för pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter mordet åkte den misstänkte mördaren till Emporia och köpte jeans och en tröja för 2900 kronor. Pengarna tros han ha stulit från sin vän som han misstänks ha huggit ihjäl. Idag ställs 20-åringen inför rätta för mord och bland bevisen mot honom finns de blodiga sedlarna.

Kompisarna, en 20- och en 25-åring, handlade mat tillsammans i en matbutik i Svalöv på eftermiddagen den 19 oktober 2020. Några timmar senare var en av dem död – mördad med ett stort antal knivhugg mot huvudet, bålen, armarna och benen.

Vid 14-tiden handlade vännerna mat i en butik i Svalöv – några timmar senare var en död. Foto: Ur polisens förundersökning

Strax efter klockan 19 på kvällen larmade en granne till 25-åringen SOS om att det låg en blodig man i trapphuset. Genom kikhålet på sin dörr hade hon sett mannen försöka kravla sig ut ur sin lägenhetsdörr flera gånger men varje gång dragits in igen av en mörkklädd person. Mannen dödförklarades i ambulansen några minuter senare.

Betalade med blodiga sedlar

Ett flertal vittnen hade sett de två männen tillsammans tidigare samma dag och därför blev 20-åringen tidigt intressant i utredningen – men det skulle ta en dag innan han hittades.

Dagen efter mordet fångades han på övervakningsfilm när han handlade kläder på köpcentret Emporia i Malmö.

Blodiga sedlar hittades i en butik efter att den åtalade 20-åringen varit där och handlat – dagen efter mordet. Foto: Ur polisens förundersökning

Försäljaren som sålde kläderna till mannen noterade att han fick betalt med 29 stycken hundrakronorssedlar, vilket han tyckte var underligt. När polisen besökte klädbutiken kunde man säkra 10 av sedlarna – med blodspår. De andra 19 tros ha lämnats ut som växel till andra kunder.

Dessa sedlar är nu en del av åklagarens bevisning mot mannen. Pengarna tros mannen nämligen ha stulit av sin döde vän. Blodet kommer från 20-åringen själv.

Blodspår på skorna

Kort efter besöket på köpcentret befann sig 20-åringen med sina vänner på Malmö central. Då markerade en av tullens narkotikahundar på 20-åringens sällskap och tulltjänstemännen upptäckte snart att mannen var eftersökt för ett mord. På skorna 20-åringen bar när han greps har polisen hittat blodspår från brottsoffret.

Blodspår från brottsoffret hittades på den misstänktes sko. Foto: Ur polisens förundersökning

Mannen har under hela tiden han suttit häktad nekat till brott. I förhör har han sagt att han lämnade vännens lägenhet strax innan mordet inträffade och att han trodde att 25-åringen stämt träff med en annan person.

Flickvännens vittnesmål kan fälla 20-åringen

Klockan 9 på fredagen inleds rättegången mot 25-åringen i Lunds tingsrätt. Ett av åklagarens vittnen är mannens egen före detta flickvän, som han bodde med vid tiden för brottet. Flera månader efter mordet valde hon att berätta i förhör att hennes före detta kommit hem blodig på mordkvällen och att han haft pengar, droger och mordvapnet med sig hem.

Kläderna och mordvapnet, en kniv, ska sedan en annan person i hushållet ha gjort sig av med, enligt flickvännen. En 30-årig man är åtalad för grovt skyddande av brottsling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.