Lunds tingsrätt. Foto: Linda Fridh/SVT

Kompis till mordmisstänkt åtalas för hot mot nyckelvittne

Uppdaterad
Publicerad

En kompis till den 20-åring som är åtalad för knivmord på en annan man i Svalöv i oktober förra året, åtalas nu för övergrepp i rättssak. Enligt åtalet ska mannen ha hotat ett nyckelvittne i mordmålet.

Bara minuter efter att en 25-årig man huggits ihjäl i sin lägenhet i Svalöv klev hans misstänkte mördare på en buss där han träffade några kompisar. Minst en person på bussen ska ha noterat att den 20-årige mannen var blodig. 

En av kompisarna på bussen var en 19-årig man som senare förhördes som vittne av polisen och berättade att den misstänkte mördaren var som vanligt, men att han hade en skada på ett finger. 

Nyckelvittne

Mordrättegången mot 20-åringen i Lunds tingsrätt avslutades  den 15 juni och domen presenteras den 30 juni. Ett av åklagarens nyckelvittnen är en kvinna som vid tiden för mordet var flickvän till den mordåtalade. Kvinnan har i förhör berättat hur hennes dåvarande pojkvän kom hem blodig den aktuella kvällen. Hon har också berättat hur hans kläder och en kniv samlades ihop i en påse och togs om hand av en annan man.

Hotades på instagram

Men under tiden som huvudförhandlingen pågick fick kvinnan hotfulla meddelanden på instagram. Nu har den mordmisstänkte mannens 19-årige kompis åtalats för övergrepp i rättssak, ett brott som kan ge fängelse i upp till fyra år. Enligt åtalet har han med hot om våld angripit kvinnan för att ha vittnat i polisförhör och/eller för att hindra henne från att lämna uppgifter i domstolen.

– Min uppfattning är att det rör sig om ett hot på det sätt han har agerat, säger kammaråklagare Anders Stridh som också är åklagare i mordmålet.

Rättegången kommer äga rum på onsdag i Lunds tingsrätt. Mannen förnekar brott.

Övergrepp i rättssak

Övergrepp i rättssak innebär att någon med våld eller hot angriper en person för att ha gjort en anmälan eller vittnat i domstol eller hos annan myndighet. Det kan också innebära att någon med våld eller hot försöker hindra en person från att vittna eller anmäla något.

Övergrepp i rättssak av normalgraden kan ge upp till fyra års fängelse. Om övergreppet bedöms som grovt kan fängelse upp till åtta år dömas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.