40 bärplockare utvisade – skulle arbeta i Landskrona utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

40 jordgubbsplockare som skulle skörda bär på en gård i Landskrona utvisades under måndagskvällen. Anledningen är att bärplockarna inte hade några tillstånd att jobba i Sverige.

Det var i måndags som gränspolisen gjorde en rutinkontroll hos en bärodlare i Landskrona. Där fann de 40 ukrainska och vitryska bärplockare som jobbade för lantbrukaren.

Men det visade sig att bärplockarna inte hade något arbetstillstånd eller tillstånd att vistas i riket, vilket Landskrona Direkt var först med att rapportera.

Redan samma kväll sattes bärplockarna på färjan från Ystad till Polen.

– De hade kommit för att tillfälligt jobba med bärplockning, men de hade inte tillstånd att arbeta eller vistas i landet, säger Ewa-Gun Westford, skånepolisens presstalesperson.

Totalt 58 bärplockare utvisades på måndagen

Tidigare hade gränspolisen gjort en liknande upptäckt på en gård i Kalmar län, där 18 utländska bärplockare utvisades.

– Totalt var det 58 personer som sattes på färjan till Polen igår kväll, säger Ewa-Gun Westford.

Bärodlarna i Landskrona och Kalmar kan vänta sig polisanmälningar.

– Arbetsgivarna kan vänta sig anmälningar om brott mot utlänningslagen. I lagen står det att arbetsgivaren har ett ansvar att se till att det finns tillstånd när man anställer utländsk arbetskraft, säger Ewa-Gun Westford.

Inget ovanligt

Att bärodlare anställer utländsk arbetskraft utan att det finns tillstånd är inget ovanligt. Gränspolisen har stött på liknande fall tidigare.

– Vi har sett det här i Karlskrona, Trelleborg och Ystad bland annat, säger Ewa-Gun Westford.

Enligt Ewa-Gun Westford riskerar arbetsgivarna dryga böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer