Det är svåra förutsättningar för överklagan på Bårslövsdomen Foto: TT

Åklagare efter Bårslövsdomen: ”Kommer utreda möjligheterna att överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

Från långa fängelsestraff till ett frikännande. Efter hovrättens dom i Bårslövsmordet hoppas åklagarna hitta möjligheter att överklaga till Högsta domstolen.

– Naturligtvis vill vi utforska möjligheterna att överklaga, det är ett såpass allvarligt brott att man måste försöka se om det går, säger Per-Axel Rosén Beck som var en av åklagarna i rättegångarna kring Bårslövsmordet.

Dåliga förutsättningar för överklagan

Som åklagare vill han inte säga sig vara besviken efter den frikännande domen, men menar att han tillsammans med åklagarkollegan Malin Granström ansett sig ha goda möjligheter att få ett skärpt straff för männen. Hovrätten gjorde en helt annan bedömning.

Bårslövmordet

Nu hoppas de på att kunna överklaga domen till Högsta domstolen, men förutsättningarna är inte de bästa.

– Det här fallet handlar mycket om hur man ska värdera bevisning, det brukar inte vara sådant som HD tar upp men vi ska analysera domen och se om det finns andra skäl att begära en överklagan.

Försvaret: ”Förväntar mig inte att det prövas”

Pontus Peyron som var försvarsadvokat för den åtalade 22-åringen gjorde efter onsdagens dom en liknande analys som åklagaren. Han ser rättsprocessen som avslutad.

– Nej, jag förväntar mig inte en överklagan, det är mycket osannolikt att Högsta domstolen skulle pröva ett sådant här ärende, säger Pontus Peyron.

Ska utvärdera vad som gick snett

Avsaknaden av motiv och mordvapen samt ett vittnesmål som gick isär med den tekniska bevisning, det är argumenten som försvaret med framgång fört fram. Åklagarna kommer därför så småningom utvärdera sin egen utredning tillsammans med polisen.

– Vi kommer, slarvigt uttryckt, se vad som gick snett i utredningsarbetet. Det finns alltid lärdomar att hämta, säger Per-Axel Rosen Beck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bårslövmordet

Mer i ämnet