Foto: TT/Jan Emanuelsson/Topnews

Hovrätten frikänner två män från Bårslövsmordet

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten dömde två män till långa fängelsestraff för det uppmärksammade Bårslövsmordet där en 20-åring sköts till döds. Nu frikänner hovrätten båda två i brist på bevis.

I oktober 2017 sköts en 20-åring till döds med automatvapen i Bårslöv med minst 15 skott i ryggen.

Två män, 36 och 22 år gamla, greps så småningom och åtalades för brottet. Enligt åtalet var upprinnelsen till mordet en konflikt med flera inblandade, bland annat de två då åtalade männen.

Bårslövmordet

Männen dömdes i tingsrätten, 36-åringen till 16 års fängelse för mord och 22-åringen till åtta års fängelse för medhjälp till mord.

Nu frias de helt från anklagelserna av hovrätten i brist på bevis.

Tredje persons berättelse räckte inte

I sitt beslut konstaterar hovrätten att mordåtalet bygger på vittnesmålen från en tredje person som säger att han var med vid skjutningen. Men rätten säger också att polisens tekniska bevisning starkt talar emot mannens berättelse om hur skjutningen gick till.

Däremot delar hovrätten tingsrättens beslut att bevisen räcker för att döma de båda männen för grov skadegörelse för att ha tänt på den bil som den mördade 20-åringen färdats i. Påföljden blev fängelse i åtta månader.

I praktiken innebär det att båda männen nu släpps fria. Båda har redan suttit häktade motsvarande strafftiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bårslövmordet

Mer i ämnet