Foto: Jan Emanuelsson/Topnews

Två män får fängelse för Bårslövsmord

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen kom domen mot de två män som stått åtalade för dödsskjutningen i Bårslöv den 31 oktober. En döms för mord och en för medhjälp till mord och får 16 respektive åtta års fängelse.

De två männen, 36 och 22 år gamla, var åtalade för mordet på en 20-åring vid en idrottsplats i Bårslöv i oktober förra året. Enligt åtalet var upprinnelsen till mordet en konflikt mellan två bröder och de två åtalade. En konflikt som slutade med att en 20-åring, som var bekant med bröderna, sköts minst 15 gånger i ryggen med ett automatvapen.

Får långa fängelsestraff

Helsingborgs tingsrätt dömer nu 36-åringen för mord och 16 års fängelse. 22-åringen döms för medhjälp till mord och får åtta års fängelse. Tingsrätten anser att det är bevisat att den 36-åriga mannen sköt 20-åringen. 22-åringen döms för medhjälp till mord efter att den tekniska bevisningen visat att alla skott skjutits från samma vapen. 22-åringen har däremot varit delaktig i mordet genom att stötta 36-åringen och genom att ha riktat vapnet mot mordoffret i ett tidigare skede.

Bårslövmordet

De har båda nekat till mordet och har under rättegången vägrat svara på frågor om händelserna. De har båda suttit häktade under hela rättsprocessen.

Männen åtalades även för människorov, utpressning och grov skadegörelse, en av männen också för grovt olaga hot. De har frikänts från alla de brotten förutom grov skadegörelse. Det efter att de brände upp 20-åringens bil efter mordet med syftet att förstöra bevis.

Åklagarna yrkade på högre straff

Åklagarsidan ville se livstids fängelse för den 36-åriga mannen och 18 års fängelse för 22-åringen. Dödsskjutningen kallades i åklagarens slutplädering för en ”ren avrättning”. Männens försvarsadvokater har menat att det råder för mycket oklarheter vad som hänt på platsen. Det har saknats motiv och även ett mordvapen.

– Tingsrätten ser mindre allvarligt på det, slarvigt uttryckt. Vi såg mordet som livstid medan tingsrätten ser det som 16 år men sammanfattningsvis tycker vi tingsrätten gjort en bra bedömning, säger Per-Axel Rosén Bäck som tillsammans med Malin Granström varit åklagare i fallet.

Samtidigt har 36-åringen fått högre straff för mord än vanligt. Tingsrätten anser bland annat att det faktum att han skjutit med automatvapen och upprepade gånger är anledning att skärpa straffet.

Två kvinnor som åtalats i för skyddande av brottsling i samband med brottet frikänns helt. Detta efter att det inte går att bevisa att kvinnorna kände till att 36-åringen mördat 20-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bårslövmordet

Mer i ämnet