Rekordmånga covidpatienter vårdas på skånska sjukhus och Håkan Kerrén, akutchef i Helsingborg befarar fortsatt ökning. Foto: SVT/Stina Sandström

Akutchefen: ”Finns ingenting som tyder på en minskning”

Publicerad

Nu vårdas 600 personer för covid-19 på Skånes sjukhus, vilket är en ny högsta nivå för den skånska sjukvården. Läget befaras dessutom att förvärras ytterligare efter jul- och nyårshelgerna.

Det ansträngda läget för den svenska sjukvården har inte lättat. Tvärtom fortsätter antalet covidpatienter att öka och nu vårdas 600 personer, varav 59 på intensivvården, på de skånska sjukhusen.

I Helsingborg förbereder sjukhuset för en fortsatt ökning av covidpatienter efter jul- och nyårshelgerna.

Coronavirus i Skåne

– Det finns ingenting som tyder på en minskning. Vi ligger på en konstant hög belastning så vi är lite oroliga att den ska öka något nu efter helgerna, säger Håkan Kerrén, stabschef och akutvårdschef Helsingborgs lasarett.

Öppnar ny covidavdelning

Ytterligare en covidavdelning öppnas nu på lasarettet i Helsingborg och när avdelningarna är fullt bemannade ska sjukhuset kunna ta emot cirka 125 coronapatienter.

Har ni personal till för att bemanna upp dessa platser?

– Det är svårt, för personalen blir också sjuk och vi har väldigt hög sjukfrånvaro. Vi söker medarbetare hela tiden som kan komma in och jobba och vi ändrar lite i bemanningsstrukturen för vanlig vård för att lösa det.

Hör Håkan Kerrén, stabschef, berätta mer om det ansträngda läget inom sjukvården i Skåne i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet