Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
188 kg amfetamin hittades i lastbilens dieseltank när den stannades i Helsingborgs hamn. Foto: Tullverket

Amfetamin för över 37 miljoner hittades i dieseltank i Helsingborgs hamn

Publicerad

Amfetamin till ett gatuvärde på över 37 miljoner hittades i dieseltanken på en lastbil från Serbien i Helsingborg i februari. Nu åtalas lastbilschauffören för synnerligen grovt narkotikabrott – men själv säger han att han agerat under hot.

Lastbilschauffören uppträdde nervöst och väckte tullpersonalens misstankar när han stannades vid färjeläget i Helsingborg den 17 februari i år. Enligt egen utsago hade han kört från Serbien för att hämta ett lastbilssläp som köpts från ett företag i Helsingborg. Han visade upp släpet och en adress till företaget på skärmdumpar på sin mobil. Men när Tullverkets utredare senare ringde till det aktuella företaget synades bluffen – släpet var inte sålt och skulle därför inte heller hämtas av någon.

Efter att en av tullens narkotikahundar markerat vid lastbilens dieseltank scannades hela lastbilen och då upptäcktes 188 kilo amfetamin – vilket har ett medianvärde på gatan på över 37 miljoner kronor.

188 kilogram amfetamin bedöms vara värt mellan 13 och 65 miljoner kronor på gatunivå. Mediangatuvärdet är strax över 37 miljoner. Foto: Tullverket

Hotbild mot familjen

Den serbiske lastbilschauffören i 45-årsåldern åtalas nu för synnerligen grovt narkotikabrott. Han förnekar att han smugglat amfetamin men erkänner införsel av knappt 500 gram cannabis, som också hittades i bilen. Han menar att han inte visste att det fanns amfetamin i tanken. Under förhören svarar han inte på alla frågor eftersom han påstår att det finns en hotbild mot hans familj.

En genomgång av mannens mobiltelefon visar att han under resan hade kontakt med en annan person genom chattar, men vem den personen är har inte framgått i utredningen och ingen annan åtalas.

2023 beslagtogs 1162 kilo cannabis av Tullverket. Det var mer än en fördubbling jämfört med året innan då siffran var 548 kilo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.