Pontus Pålsson (M) när han intervjuades i SVT.

Åstorpspolitikern Pontus Pålsson (M) åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den moderate politikern Pontus Pålsson i Åstorp åtalas misstänkt för brott mot yttrandefrihetslagen. Detta sedan han försökt efterforska vilka tjänstemän som pratat med SVT i samband med nyhetsrapportering för ett år sen.

I Åstorp rådde en konflikt mellan Pontus Pålsson och flera kommunala tjänstemän, vilket SVT berättade om både i det nationella nyhetsprogrammet Rapport och det regionala Sydnytt. Reportern Ylva Esping pratade med flera tjänstemän om konflikten. Pontus Pålsson ska sedan ha försökt efterforska vilka tjänstemän som pratade med henne, något som är förbjudet enligt yttrandefrihetslagens efterforskningsförbud.

Justitiekanslern har därför beslutat att åtal ska väckas vid Helsingborgs tingsrätt.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Kurt Grönsund, upphandlingsstrateg på Åstorps kommun, var den som anmälde Pontus Pålsson, och han är lättad:

– Det var skönt, för det känns inte som det mest karriärbegåvade jag gjort att anmäla en politiker. Det här är ju ett bevis på att jag inte överdrivit. Jag känner mig lättad, säger han till SVT Nyheter Helsingborg.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt Pontus Pålsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Mer i ämnet