En frysväska laddad med sprängmedel placeras utanför polishusets entré. Foto: Polisen

Bilden på gärningsmannen har gett värdefulla tips

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande har polisen ingen misstänkt för sprängattentatet mot polishuset i Helsingborg. Men efter att de publicerat övervakningsbilden som visar hur en man placerar ut bomben har flera tipsare hört av sig.

– Både personer som bor i området och som gjort värdefulla iakttagelser men även uppgiftlämnare som sett övervakningsbilden har lämnat värdefull information, säger Tommy Lindén på Helsingborgspolisen.

Polisen har även undersökt om byggfirmor i närområdet anmält stulet sprängmedel på senare tid, vilket skulle kunna vara ett möjligt sätt för gärningsmannen/gärningsmännen att tillverka bomben på.

Detonation vid polishus

– Det är en av anledningarna till att svaren på den tekniska undersökningen är viktiga för oss: vad är det för sprängmedel som använts och hur har de fått tag på detta, säger Tommy Lindén.

Garaget under polishuset rasat in delvis – flera polisbilar förstörda

Vid polishuset jobbar nu Peab för att att återställa skalskyddet. Receptionen och stora delar av huset är avstängt på grund av rasrisk. Dessutom har flera polisbilar skadats som stod i garaget under entrén där delar av taket rasat in.

– Vi har kontaktat hyresvärden och inlett ett arbete med att bedöma skadorna och vad det kan kosta att reparera huset. Men det är alldeles för tidigt att ge något svar på den frågan i nuläget, säger Tobias Ekdahl som är kanslichef inom polisområde Nordväst.

LÄS MER: Polisfacket har krävt ökad säkerhet i många år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detonation vid polishus

Mer i ämnet