Johan Håkansson och Sven-Inge Granlund, på NSVA åker runt och kollar att folk verkligen följer bevattningsförbudet i Torekov. Foto: Winnie Gravlund

Brott mot bevattningsförbudet kan leda till avstängning

Uppdaterad
Publicerad

Faran är inte över i Torekov. Vattenbristen är fortfarande akut och nu är personal från Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA, på plats för att kontrollera att bevattningsförbudet följs.

Vattenförbrukningen har sjunkit något sedan NSVA på tisdagen gick ut med larm om akut brist.

Men krisen är fortfarande ett faktum. Och nu har NSVA kontrollanter på plats i Torekov som åker runt i samhället och följer upp om bevattningsförbudet följs.

Båstad

Skruvade på kranen igen

– Vi har träffat några som höll på att vattna, men de stängde av kranen när jag påpekade allvaret. Folk har överlag varit engagerade och oroliga inför läget, säger Sven-Inge Granlund, en av kontrollanterna.

Men enligt NSVA har det också hänt att folk helt enkelt skruvat på kranen senare på dagen igen och fortsatt vattna.

De riskerar att deras vatten stängs av.

– De som inte följer bevattningsförbudet kommer att få ett brev med information om om eventuella konsekvenser, säger Jonas Håkansson, avdelningschef på NSVA.

Följder av att trotsa ett förbud mot bevattning regleras i lagen om vattentjänster.

Fortfarande risk för stopp

Risken för att vattnet slutar rinna i kranen hos flertalet hushåll i Torekov är fortfarande överhängande. Vattenreservoaren rymmer bara en fjärdedel av den normala mängden vatten och förbrukningen är enligt NSVA även nu alldeles för hög.

Vattentankarna är redan utplacerade, redo att tas i drift i den stund vattnet sinar i Torekov. Foto: Winnie Gravlund

– Vi fortsätter uppmana alla att spara på vattnet, säger Jonas Håkansson.

NSVA har redan förberett för vattentankar på några ställen i Torekov där invånarna kan hämta vatten om det värsta inträffar. Men Jonas Håkansson påminner om de otrevliga konsekvenserna av tomma vattenledningar hemma hos folk.

– Det går inte att duscha, inte att spola på toaletten. Och om vattnet börjar rinna igen måste det kokas innan det används till matlagning under en period, säger han.

Hur tänker ni på längre sikt?

– Semestrarna har precis börjat och vi tror att det kommer ännu fler till Torekov. Då ansträngs läget ännu mer och krisen bara fortsätter, säger Jonas Håkansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båstad

Mer i ämnet