Här planeras mordet på helsingborgaren. Foto: Ur förundersökningen

Chattarna avslöjar: Här väntar mördaren på sitt offer

Publicerad

Nästa vecka inleds rättegången mot tio personer som misstänks för inblandning i en mordkomplott mot en högt uppsatt kriminell i Helsingborg. En stor del av åklagarnas bevisning mot dem är loggar från chattar mellan krypterade mobiltelefoner. Chattarna avslöjar hur mordet skulle gå till – och hur nära det var att det faktiskt blev av.

I centrum för anklagelserna står en nordvästskånsk man i 40-årsåldern, som anses vara den som beställt mordet, och hans medhjälpare. Övriga åtta misstänkta personer kan delas in i två grupper: Norrköpingsgruppen och Skånegruppen.

Norrköpingsgruppen

Enligt åtalet tog först Norrköpingsgruppen på sig uppdraget att utföra mordet. Kort därpå bestämde sig den gruppen dock istället för att kidnappa och döda beställaren.

– Det finns inget i utredningen som talar om varför, men möjligen en antydan om att den användare som jag menar är beställaren ägnar sig åt narkotikatransporter och genom att döda honom kunde man ta över dem, säger Per-Axel Rosén Beck, som är en av målets åklagare.

– Det är ett tänkbart motiv men inget jag kan styrka.

Men de planerna blev aldrig av – kanske för att ett annat mord kom emellan. Gruppen består nämligen bland annat av tre personer som idag avtjänar livstidsstraff för ett gängrelaterat mord och ett mordförsök i Norrköping som ägde rum kort efter att gruppen accepterat morduppdraget i Skåne.

Skånegruppen

Då vände sig beställaren, enligt misstanken, istället till en grupp i närområdet. En man i den gruppen ska enligt åtalet vid två tillfällen i maj 2020 har väntat beväpnad på en plats där det tilltänkta offret väntats dyka upp men fått avbryta uppdraget. Det verkar ha gjort beställaren frustrerad – enligt loggar från chattar mellan två användare som polisen tror är beställarens medhjälpare och den som skulle utföra uppdraget.

Chattloggar från det krypterade verktyget Encrochat avslöjar hur en person väntar på ett tillfälle att döda det tilltänkta offret. Men att mordet drar ut på tiden gör den misstänkta beställarens medhjälpare frustrerad. Foto: Ur förundersökningen

Rättegången uppskjuten

Om åklagarteamet under de kommande månadernas rättegång lyckas bevisa vilken person som hör till respektive alias i chattarna från det krypterade chattverktyget Encrochat – det blir upp till Helsingborgs tingsrätt att avgöra.

Rättegången skulle ha inletts under måndagen men har fått skjutas upp på grund av att flera av rättens ledamöter drabbats av covid-19. Nytt datum blir den 25 januari.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera ur det Norrköpingsbaserade nätverket träffades i Norrköping strax innan några av dem reste ned till Skåne. Bild tagen av polisens spanare. Kammaråklagare Per-Axel Rosén Beck leder ärendet tillsammans med kammaråklagare Helene Jacobsson. I klippet berättar han mer om åtalet. Foto: polisens förundersökning / privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer