Stig Ewaldson har varit gift med sin fru i 58 år, nu kan de bara höras på telefon. Foto: Privat

Corona skiljer makarna åt: ”Jag saknar min fru”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 58 års äktenskap får makarna inte längre ses. Hon bor på äldreboende och Stig Ewaldson, 83 år, uppmanas att isolera sig i hemmet.

– För egen del är det situationen med min hustru som är det värsta. Det är den saknaden som är störst, säger Stig Ewaldson.

I väntan på att coronastormen ska bedarra forskar Stig Ewaldson, 83 år, på hemorten Vikens historia. Han är en av alla de äldre som nu uppmanas att stanna hemma för att träffa så lite folk som det bara går.

Coronavirus i Skåne

– Det är klart att de är en trist situation att vara ensam, men jag har inget val. Jag sitter i min lilla forskningshörna, och sysslar med lokalhistoria. Och så läser jag artiklar och böcker, säger Stig Ewaldson.

Saknaden efter hustrun

Hustrun bor på ett demensboende i närheten. Efter uppmaningen att inte besöka äldreboenden kan han han inte längre besöka henne där. Istället ringer makarna varandra varje kväll.

– Vi säger godnatt, ha det så gott och puss och kram, säger Stig Ewaldson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet