Diakonen Christina Dongas i Höllviken upplever att många äldre har ett behov att prata. Foto: SVT

Oro och ensamhet när äldre uppmanas till isolering efter corona

Uppdaterad
Publicerad

Christina Dongas är diakon i Höllvikens församling. Hon tar emot många samtal från de äldre som nu uppmanas att hålla sig isolerade. Ulla Edland och Anita Lilliecrantz-Norén är medlemmar i församlingen, och de är inte så förtjusta i tanken på att stanna hemma.

Sedan några dagar uppmanas personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter. Christina Dongas är diakon i Höllvikens församling och hon märker av ängslan och ensamheten bland församlingsmedlemmarna.

När kyrkan nu ställer in många av de evenemang som tidigare fungerat som mötesplatser för äldre försöker man istället finnas till över telefon.

Coronavirus i Skåne

– I och med de nya direktiven, att de ska hålla sig hemma, så finns det mycket oro. Det är många äldre som hör av sig och behöver prata, säger Christina Dongas.

Vill inte låta sig isoleras

– Jag tror att det är väldigt många som upplever ensamheten väldigt svår, säger Ulla Edland, 71, och medlem i församlingen.

Hon följer myndigheternas råd, men vill ändå inte låta sig isoleras helt. Anita Lilliecrantz-Norén, 75, och håller med sin väninna.

– Man får ringa till varandra, och gå på promenad. Kanske inte i grupp, men ändå så att man träffar männsikor. Det är ju lätt att man blir ledsen, om man bara ska sitta hemma i sin egen lägenhet, säger Anita Lilliecrantz-Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet