Petter Jenninger, administrativ chef på Wieselgrensskolan, står i vändzonen som det brukar uppstå trängsel när föräldrar ska lämna sina barn på morgnarna. Foto: Tomas MalmbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lämningsträngsel runt skolor skapar fara för barn

Publicerad

När många bilburna föräldrar samtidigt ska lämna sina barn uppstår farliga situationer vid Wieselgrensskolan. Enligt polisen är det ett problem vid flera av stadens skolor.

I förra veckan stoppade polisen en bilist utanför Wieselgrensskolan i Helsingborg. Mannen sluddrade och kunde inte gå rakt. Han förlorade körkortet, misstänkt för grovt rattfylleri. Men det är inte det här scenariot som brukar skapa farliga trafiksituationer vid skolan.

– Det är många som kör för fort på intilliggande Furutorpsgatan. Men oftast är det föräldrar till barnen på skolan som är det stora problemet. Det blir en stor anstormning i vändzonen, främst på morgnarna, säger Petter Jenninger, adminstrativ chef på Wieselgrensskolan.

”Cykla mer”

Han skulle gärna se att fler föräldrar gick eller tog cykeln tillsammans med sina barn.

– Ett fint exempel är också när man ser äldre syskon på högstadiet komma hand i hand med sina småsyskon som går på låg- eller mellanstadiet, säger Petter Jenninger. 

Polisen kontrollerade

Farid Umeflod är trafikpolischef i Helsingborg. Han höll i den riktade insatsen då Helsingborgspolisen hade fartkontroller utanför Gustavslundskolan, Adolfsbergsskolan, Västra Ramlösa skola och Wieselgrensskolan i förra veckan.

– Det vi såg var att många körde 6-10 kilometer för fort på sträckor med hastighetsgränser på 30 och 40. Sen var det ett par som körde snabbare och förlorade sina körkort, säger han.

Även Farid Umeflod skulle gärna se att de föräldrar, som har möjligheten, tar cykeln tillsammans med sina barn.  

– Farlig trafikträngsel är ett problem vid alla skolor som saknar en parkering som ligger separerad från skolan. Men det egentliga problemet är vardagstressen och jakten på minuter i kombination med bilkörning, säger Farid Umeflod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helsingborg

Mer i ämnet