Plan över det blivande Drottninghög på stadsdelsbiblioteket. Foto: Hans Larsson

Drottninghög omvandlas till ny stadsdel

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill kommunen och invånarna visa en annan bild av Drottninghög. Området har gått igenom en uppfräschning med nyrenoverade lägenheter, ny förskola och nya grönområden. På söndagen bjöd kommunen in till fest och dessutom invigdes den nya busslinjen.

De senaste åren har det hänt mycket på Drottninghög och mer är på gång. Knarkhandel och mord har präglat området en längre tid men nu vill kommunen visa en ny bild.

Nya kontor och bostäder byggs och bostäder har renoverats. Stadsdelen har fått en ny förskola för 200 barn, en ny vårdcentral och nya grönområden.

– Det vi gör i Drottninghög är viktigt av många anledningar. Mycket går ut på att minska utanförskapet och vi ska bygga ihop stadsdelen med staden. Bor man i Drottninghög ska man ha samma möjligheter som alla andra, det handlar om att höja livskvaliteten för människor som bor där, säger Anders Landsbo, projektledare på Helsingborgs stad.

Står färdigt 2035

Arbetet med att utveckla stadsdelen började 2011 och kommer att pågå till år 2035.

– Det finns flera ljuspunkter när det gäller Drottninghögs framtid. Vi arbetar för att förtäta stadsdelen och dubblera antalet invånare till år 2035. Vi jobbar även med att få ner arbetslösheten i området, säger Anders Landsbo.

Under söndagen invigdes även den nya busslinjen Helsingborgs-Expressen där Skånetrafikens bussar byts ut mot nya eldrivna bussar.

– I samband med att linjen invigs har vi en fest på Drottninghög. Vi har som tradition att så fort det händer något stort i staden så händer det något stort på Drottninghög och det är hög tid att visa upp den förändring som sker här uppe, säger Anders Landsbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer