Foto: Firas Razak

Efter cyanidfyndet – nu krävs utpekat företag på svar

Uppdaterad
Publicerad

Landskrona kommuns avloppsreningsverk slogs ut, stora mängder cyanid hittades i grundvattnet och det har skett en omfattande fiskdöd i den södra hamnbassängen. Nu kräver länsstyrelsen svar av ett utpekat företag i Landskrona.

Cyanidfyndet gjordes i våras under ett kulvertarbete i Landskrona hamn. Provtagningarna visade upp halter på 300 gånger över de rekommenderade värdena.

– Vi blev ju förfärade att det var cyanid. Det är ju ett av de farligaste ämnena i världen och livsfarligt att få i sig. Så det är klart, vi blev skärrade, sade Thomas Abrahamsson, vd på EWP till SVT Nyheter Helsingborg.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Verksamma i hamnen

Bolaget Befesa Scandust som är verksamt i Landskrona hamn antas vara skyldiga till de allvarliga miljöproblemen och nu har länsstyrelsen i Skåne fattat beslut om två vitesförelägganden enligt miljöbalken mot det aktuella företaget.

De två vitesföreläggandena omfattar totalt 15 punkter. Bland annat vill länsstyrelsen ha ett klargörande kring företagets ”lagring av kemikalier som kan orsaka allvarliga kemikalieolyckor”. Vitena för tio av punkterna ligger på 200 000 kronor vardera. Befesa Scandust har nu en dryg månad på sig att lämna in de begärda uppgifterna.

– Vi vill veta hur bolaget avser att agera eftersom det framkommit att bolaget hanterar zinkslam som kräver tillstånd enligt Sevesolagstiftningen. Bolaget saknar i dagsläget sådant tillstånd, säger Margareta Svenning, jurist på länsstyrelsen Skåne i pressmeddelandet.

”Vi är inte källan till föroreningarna”

Fredrik Trydegård, vd på Befesa Scandust, är förvånad över länsstyrelsens uttalande och svarar på SVT Nyheter Helsingborgs frågor via mejl.

– Vi har fört en konstruktiv dialog kring detta under en längre tid. Vi har fört dessa diskussioner med länsstyrelsen inom ramen för vårt miljötillstånd och det är de som rekommenderat oss att komplettera vår tillståndsansökan med den nya informationen från den senaste tidens undersökningar, vilket har gjort att tillståndet har dragit ut på tiden. De har sedan även skjutit på samrådet, där vi skulle ha besvarat deras frågor, som nu bokat till 20 januari.

Han fortsätter:

– Våra processer följer de högsta standarderna och givet alla rapporter och undersökningar som genomförts hittills är jag trygg i att vi inte är källan till föroreningarna. Vi har system som till fullo tar bort alla cyanid-biprodukter som är rester i vissa av våra processer. Det stödjer indikationerna att dessa föroreningar kan komma från tiden på 1950-60-talet då industriell fyllnadsmassa togs till platsen.

Vad gör ni nu?

– Vi utvärderar om vi ska överklaga, men har ännu inte fattat något beslut. Befesa Scandust arbetar med att återvinna och ta tillvara på restprodukter ur ståltillverkning så att dessa kan återanvändas och inte hamnar i miljön. Vår affärsidé bygger på hållbarhet och våra processer följer de högsta standarderna.  För oss är det viktigaste att vi hittar en bra väg framåt, där vi kan fortsätta vår återvinningsverksamhet och fortsätta ha en bra dialog med länsstyrelsen och lokala företrädare.

Egen undersökning

Inom kort kommer länsstyrelsen själva att genomföra egen provtagning i det drabbade området.

– Syftet är att kartlägga föroreningarnas art och omfattning och vilken betydelse upplaget kan misstänkas ha för det förorenade grundvatten som påträffats i närområdet, uppger Margareta Svenning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet