Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Allhorn är lokförare i Skåne och protesterade under fredagen mot de neddragningar som Skånetrafiken gjort i kollektivtrafiken – se mer i klippet ovan. Foto: Stina Sandström/SVT

Efter neddragningarna – nu protesterar lokförare och busschaufförer

Publicerad

På grund av minskat resande under coronapandemin har Skånetrafiken dragit ner på både buss- och tågtrafiken. På fredagen manifesterade lokförare, bussförare och anställda för att visa sitt missnöje mot förändringarna.

Cirka 20 bussförare, lokförare och tågvärdar manifesterade på Helsingborgs central mot de nedskärningar i kollektivtrafiken som Skånetrafiken gjort på grund av coronapandemin.

– Vi försöker få tillbaka vår trafik som har varit reducerad sedan maj på grund av corona. Dels blir det färre jobb men även trängsel ombord, speciellt nu när skolan börjat, säger Tobias Allhorn, lokförare och styrelseledamot i SEKO klubb Pågatåg.

Ökad trängsel

Anledningen till neddragningarna är att Skånetrafiken sedan coronapandemin förlorat 1,1 miljarder kronor när resandet kraftigt minskat.

Men när skolan nu har startat och semestern är slut har trängseln i trafiken ökat och det finns en oro bland lokförare, busschaufförer och tågvärdar över hur det påverkar smittspridningen av coronaviruset.

– Med tanke på coronatider och hur trångt det är på bussarna är det väldigt viktigt att de kan ta tillbaka sina indragningar, säger Richard Revemerk, busschaufför i Lund.

Region Skåne menar däremot att resandet inte ökat tillräckligt mycket för att öka tiderna igen och att invånare själva behöver ta sitt ansvar när det gäller att resa kollektivt.

– Vi kör så mycket vi kan när man ska till arbete och studier, samtidigt som man från Folkhälsomyndigheten säger att undvik att resa kollektivt om det inte är nödvändigt, säger Carina Zachau (M), ordförande kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Mer hot mot busschaufförer

Att trängseln ökat har dessutom gjort arbetsmiljön mer otrygg för busschaufförer.

– Hot och våld har ökat dramatiskt. Det är väldigt mycket aggressiva människor som har kort stubin och är stressade och undrar varför de inte kan åka med, säger Richard Revemark.

Trots detta kommer inte Region Skåne att utöka buss- och tågtrafiken inom snar framtid.

– Jag tror inte att det blir i höst. Jag tror inte vi kommer att se någon förändring förrän möjligtvis till sommaren nästa år, säger Carina Zachau (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet