Flera dödar fiskar och får hittades i närheten av Råån söder om Helsingborg efter ett mystiskt utsläpp från ett tidigare okänt rör. Foto: LäsarbilderVisa alla (6)
Visa alla (6)

Mystiskt utsläpp i Råån – får och fiskar döda

Uppdaterad
Publicerad

Många fiskar och tre får hittades döda i Råån söder om Helsingborg efter att någon form av utsläpp från ett tidigare okänt rör läckt ut i vattnet. Exakt vilken typ av utsläpp det rör sig om är ännu oklart.

På torsdagen gjordes en inspektion och utsläppet hade då avtagit. Enligt uppgifter till Helsingborgs Dagblad skedde utsläppet nedanför Stenbrogården i höjd med Ättekulla industriområde på onsdagskvällen. Det ska också ha luktat kloak i höjd med Raus Kyrka och de fiskar som inte dog ska ha kippat efter andan.

- Det var någon form av vitt skum. De som var på plats hade noterat att det kom från ett rör som mynnade under ytan. Vi kollade på stadens kartor, men hittade det inte så vi vet inte vad det var som röret släppte ut. Det kan han varit någon form av organiskt material, säger Olu Lindström, enhetschef på miljöförvaltningen, till SVT Nyheter Helsingborg. 

Christofer Duner äger fåren som betar vid Råån. Han berättar för SVT Nyheter Skåne att han inte fick någon information om att det hade skett ett utsläpp i ån.

– Det är så konstigt att ingen har berättat för mig. Det var genom Facebook jag fick reda på att det hade dött massa fiskar i Råån. Det är väldigt tråkigt att får har dött, men nu har jag tagit med resterande får hem till min gård, säger han.

Christofer Duner har runt 100 får som betar vid ån.

Okänt rör

Caroline Bernes är en av kommunens miljöinspektörer som var på plats under torsdagen.

– När jag kom dit såg det ut som vilken vanlig dag helst. Vattnet var klart. Jag fick se inspelningar från dagen innan och då såg man att vattnet forsade underifrån och att det skummade på ytan. Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, NSVA, har byggt utjämningsdammar för att skydda Råån från Ättekulla industriomåde. Får man ett utsläpp från industrin ska det inte gå ut i Råån. Men det här röret känner vi inte till.

Lisa Jonsson är på platsen under fredagen.  Hon beskriver att det är väldigt smutsigt.

Foto: Lisa Jonsson

– Det ser nästan ut som olja i vattnet. Det är fåret sen är det jättestora fiskar som har dött som man ser, säger Lisa.

Pågående undersökning 
 
NSVA har nu påbörjat en undersökning för att ta reda på varifrån röret kommer. Att få klarhet i det är primärt för kommunens fortsatta arbete framåt, enligt Olu Lindstöm.  
 
Har ni tagit några prover?

- Nej, eftersom det inte pågår något utsläpp just nu och vattnet rör sig hela tiden. Om det blir ett nytt utsläpp kommer vi självklart att ta prover det men vi hoppas att det inte blir. Vi ser allvarligt på att det har lett till att fiskar dött, säger Olu Lindstöm. 
 
Vem är det som bär ansvaret är enligt Olu Lindström ännu oklart eftersom det är oklart varifrån röret kommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fiskdöden i Råån

Mer i ämnet