Siggan Nyberg, 82, flydde sovjetiska trupper som barn: ”Det var precis som man ser i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

När Siggan Nyberg var åtta år kom hon till Sverige och hade då varit på flykt i tre år. Detta efter att sovjetiska trupper invaderat hennes hemort i dåvarande Tyskland. Nu vill hon dela sin historia om hur det är att fly som barn.

För ett år sedan gav hon ut sin första bok som handlar om att fly undan krig som barn. Hon trodde att hon genom att skriva sin berättelse hade bearbetat sin historia.

Men när bilder från kriget i Ukraina nådde henne så visade det sig vara allt annat än bearbetat.

Ukrainska flyktingar i Skåne

– När Ukrainakriget bröt ut så ramlade jag tillbaka till min egen flykt, säger hon.

Flera år på flykt

Siggan Nyberg berättar om hennes barndomstrauman till följd av kriget. Hon bodde i Preussen, som då tillhörde Tyskland men som idag är den ryska enklaven Kaliningrad.

– Det var en kall januarimorgon som jag rycktes upp 1945, säger hon.

Först efter tre år på flykt i olika delar av Europa kom hon till Sverige 1949.

– Det var inte lätt därför att det tog två år innan mina föräldrar fick komma, säger Siggan Nyberg.

Då hade hon upplevt många trauman.

– Människorna sköts och låg sen kvar på fälten, det är precis vad man ser idag i Ukraina. Man kunde inte ens gräva ner människorna för de var tjäle i marken, berättar Siggan Nyberg.

Vill uppmärksamma barnens trauma

Efter att själv tillbringat många år som barn på flykt vill Siggan Nyberg nu betona behovet av att ge barnen all den hjälp som de behöver.

– Att fly som barn gör att man blir rädd och att man tar på sig en del skuld också för man tror ju att man är delaktig, att det är ens fel, säger hon.

Människor på flykt har lämnat mycket bakom sig men traumat finns alltid kvar.

– Vi förlorade allt och därför är det viktigt att försöka få oss att förstå vad värdet är hos varje människa, säger Siggan Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet