Framtiden för Findus fabrik fortfarande oviss. Foto: SVT

Försäljningen av Findus fabrik fortfarande inte klar

Publicerad

I våras stängde Findus i Bjuv för gott – ett år efter nedläggningsbeskedet. Fortfarande är framtiden för fabriken oviss.

Den 31 mars 2016 förändrades allt i Bjuvs kommun när beskedet kom att Findus lägger ner på orten efter 75 år. Sedan dess har det spekulerats kring vem som kommer att ta över fabriken som varit till salu sedan sommaren 2016.

I början av året berättade fastighetskonsulten Peter Wiklund som sköter försäljningen, att intresset för fabriken var stort.

Findusförsäljningen

– Det finns gott om intressenter, både potentiella hyresgäster och köpare av fastigheten, sa han då.

I april gjorde det nystartade livsmedelsföretaget Foodhills och Bjuvs kommun gemensam sak. På en presskonferens presenterade de sina respektive planer för fabriken, marken och undertecknade en avsiktsförklaring.

Avsiktsförklaringen skrevs under av: Lennart Svensson, regional samordnare Region Skåne, Anders Månsson (S), kommunalråd Bjuv, Bengt Persson, vd Foodhills. Foto: Fanny Palm

Vill köpa fabriken

Foodhills vill köpa själva fabriken medan kommunen är spekulant på Findus mark för bostadsbyggande. Under förutsättning att båda parter får köpa så ska kommunen erbjuda Foodhills möjlighet att komma över mark i området till marknadsmässiga priser.

Foodhills har sagt sig vilja utveckla egen grönsaksproduktion i fabriken och skapa ”ett centrum för cirkulär livsmedelsproduktion” tillsammans med kommunen.

– Vi räknar med att det nya centret kan skapa minst 600 jobb över tid, sa Bengt Persson, Foodhills styrelseordförande, på presskonferensen och stängde inte heller dörren för fortsatt ärtproduktion i Bjuv.

Foto: SVT

Avsiktsförklaringen mellan parterna löper ut vid årsskiftet. När SVT Nyheter Helsingborg nu når Foodhills styrelsordförande på telefon vill han inte säga något om hur samtalen med Findus går.

– Jag vill inte uttala mig, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) säger så här:

– Jag förväntar mig ett besked angående marken inom de närmsta månaderna. Men det är ett stort markområde och det ska dras i fullmäktige, beslut ska tas och pengar tas fram så det är en lång process. Det blir ingen spade i jorden den första tiden.

Fastighetskonsulten har tidigare flaggat för att det troligtvis kommer ett besked kring fabrikens framtid under hösten.

Näringsministern kritisk

Näringsminister Mikael Damberg är en av dem som varit kritisk till att försäljningen drar ut på tiden.

Peter Odemark, Findus vd och managing director nordics på Nomad Foods, meddelar nu via sin presskontakt:

”...samtal förs fortfarande med ett antal aktörer som visat intresse för att förvärva Findus anläggning i Bjuv. Eftersom att det i dagsläget inte finns något nytt att berätta är en intervju inte aktuell i nuläget, men vi kommer självklart att återkomma så fort mer information finns.”

Den 1 maj 2017 sände SVT en dokumentär om nedläggningen av Findus i Bjuv. Den kan du se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findusförsäljningen

Mer i ämnet