Näringsminister Mikael Damberg Foto: TT

Näringsministern kritisk: ”Försäljningen har dragit ut på tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Findus ägare har inte agerat tillräckligt snabbt för att säkra framtiden för fabriken i Bjuv, tycker näringsminister Mikael Damberg (S).

– Om det är något man kan vara kritisk till i den här processen så är det att det har dragit ut på tiden. Det tror jag inte gynnar någon, varken Findus och de befintliga ägarna eller de som har möjlighet att ta över, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Efter nedläggningsbeskedet kallade han till sig Findus dåvarande vd Henrik Hjalmarsson och Nomad Foods för en förklaring till beslutet. Nu ett år senare är fabrikens framtid fortfarande oviss.

Findusförsäljningen

– Vi har inte någon uppfattning om vem som ska köpa, men vi vill att det ska gå lite snabbare. Jag hoppas verkligen att de befintliga ägarna nu ser till att den här processen går i mål, säger Mikael Damberg.

Vill snabba på

För några månader sedan hade jordbruksministern Sven-Erik Bucht (S) en sittning med ägarna. Hans budskap var att regeringen vill att Nomad Foods snabbar på försäljningen av fabriken i Bjuv.

– Alla tjänar på att kunna se framåt på hur man utvecklar verksamheten i Bjuv och region Skåne snarare än att hamna i det här mellanläget som har varit i ett år, säger Mikael Damberg.

I debatten kring nedläggningen av Findus i Bjuv så har röster höjts för att göra det svårare att lägga ner företag i Sverige. Det är inget som Mikael Damberg driver.

– Frågan är tvåeggad. Sverige är väldigt beroende av att internationella företag väljer att investera här och skapa jobb. Genom att justera lagstiftningen kan det lätt bli färre investeringar och färre framtida jobb. Det är inte mitt huvudspår.

”Fungerande och lönsam anläggning”

Samtidigt menar han att det totalt sett skapas fler jobb än det försvinner från Sverige varje år.

– Det som var anmärkningsvärt i Bjuv var att man la ner en fungerande och lönsam anläggning och att det har tagit ett år innan man har kunnat öppnat upp för en ny köpare. Då riskerar Sverige att tappa jobb i onödan.

Peter Odemark, Managing Director Nordics på Findus, vill inte låta sig intervjuas utan svarar i ett skriftligt uttalande:

”Försäljningen av en så omfattande anläggning som den i Bjuv är en komplicerad och omfattande process. För att den ska kunna ske på ett ansvarsfullt sett måste det få ta tid. Det pågår som sagt just nu ett intensivt arbete för att komma fram till en lösning och vi hoppas att snart kunna hitta en aktör som kan ta över anläggningen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findusförsäljningen

Mer i ämnet