Håkan Schroeder vid SLU i Alnarp vill se ett kunskapscenter för baljväxter i Bjuv. Foto: SLU/SVT

SLU väntar in Findus försäljning: ”Olyckligt att det inte säljs”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Lantbruksuniversitet vill se ett kunskapscentrum för livsmedelsproduktion i Bjuv. Men försäljningen av anläggningen drar ut på tiden och det bromsar kunskapsutvecklingen, menar en SLU-anställd.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare berättat att det nystartade företaget Foodhills AB vill köpa Findus fabrik i Bjuv. Tillsammans med kommunen har de skrivit en avsiktsförklaring för att utveckla ett livsmedelscentrum.

Kommunen har även lagt ett bud på Findus mark.

Findusförsäljningen

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), som började engagera sig i Findus verksamhet i Bjuv innan nedläggningsbeskedet, ser positivt på Foodhills intresse för anläggningen.

– Vi har ett nytt läge nu när vi har en aktör som har klivit fram och vill driva verksamhet i Bjuv, säger Håkan Schroeder, dekan vid SLU.

Läs mer: Näringsminister Mikael Damberg (S) kritisk till den utdragna försäljningen

Vill se nya samarbeten i Bjuv

Håkan Schroeder säger att SLU vill utveckla nya samarbeten med kommersiella aktörer. Han skulle till exempel gärna se att Bjuv fick ett nytt kunskapscentrum för baljväxter i Bjuv, gärna i samarbete med Foodhills. Ett centrum för baljväxter skulle kunna innebära ett liv för ärtan i Bjuv även efter Findus.

– Vad jag förstår så har de ett intresse av produktion av trädgårdsprodukter. Och ärtor och andra typer av proteingrödor har vi kompetens inom på Alnarp, säger Håkan Schroeder.

Ett eventuellt framtida samarbete kan leda till både arbetstillfällen och en fortsatt kunskapsutveckling inom livsmedelsproduktion i Bjuv.

– Det är en global nödvändighet att vi ökar kunskapen om vegetabiliska proteiner. Vi kan inte öka vår konsumtion av animaliska proteiner och det innebär att vi måste öka konsumtionen av vegetabiliska proteiner i stället, säger Håkan Schroeder.

Finns bygglov för växthusanläggning

Håkan Sandin, även han anställd vid SLU, är också angelägen om att etablera nya samarbeten i Bjuv efter Findus nedläggning.

Han leder projektet Swedish Surplus Energy Collaboration (SSE-C), ett forsknings- och utvecklingsprogram som går ut på att komma i gång med en ny typ av livsmedelsproduktion i Sverige. Det handlar om att utveckla landbaserad fiskodling och använda spillvärme för växthusproduktion av exempelvis tomater.

– Och på området som Findus äger finns ett bygglov för att bygga en större växthusanläggning, säger Håkan Sandin.

”Det borde säljas”

Forskningsprogrammet samarbetade med Findus innan nedläggningen.

– Det är väldigt olyckligt att det inte säljs. Det borde säljas eftersom det finns intressenter, säger Håkan Sandin.

Personligen ser han gärna ett kunskapscentrum för tomatodling i Bjuv. SLU-kollegan Håkan Schroeders idéer om ett särskilt fokus på baljväxter är han också öppen för.

– Det finns plats för väldigt mycket. Man kan tänka sig ett kunskapscentrum för att utveckla svensk livsmedelsproduktion inom många olika områden, säger Håkan Sandin.

Findus presskontakt Martin Larsson vill inte uttala sig om försäljningsprocessen. I ett tidigare skriftligt uttalande till SVT Nyheter Helsingborg, skriver Peter Odemark, managing director nordics på Findus:

”Försäljningen av en så omfattande anläggning som den i Bjuv är en komplicerad och omfattande process. För att den ska kunna ske på ett ansvarsfullt sätt måste det få ta tid. Det pågår som sagt just nu ett intensivt arbete för att komma fram till en lösning och vi hoppas att snart kunna hitta en aktör som kan ta över anläggningen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findusförsäljningen

Mer i ämnet