Bristerna i arbetet med utsatta barn och unga i Båstad har fått allvarliga konsekvenser, konstaterar IVO.

Efter larmen om missförhållande i Båstad – nu är IVO klar med tillsynen

Uppdaterad
Publicerad
Båstad får grönt ljus – åtgärderna för att förbättra de sociala insatserna för barn och unga är bra. Men Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fortsätter hålla ett öga på arbetet.

Barn som utsatts för våld och andra missförhållanden har inte fått akut hjälp. De utredningar som gjorts har varit dåliga och tagit för lång tid. Rutinerna på socialtjänsten är inte rättssäkra. Det saknas kunskap hos de anställda som arbetar med de här frågorna.

Bristerna i arbetet med utsatta barn och unga i Båstad har fått allvarliga konsekvenser – de har inte fått det skydd de behövt.

Det konstaterar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Och det är något som myndigheten ser mycket allvarligt på.

Ivo fortsätter ha koll på Båstad

Nu har Ivo granskat kommunens åtgärder för att komma tillrätta med missförhållandena.

Myndigheten tror att risken för att problemen ska komma tillbaka minskar med den nya åtgärdsplanen, men tänker för säkerhets skull fortsätta hålla ett öga på Båstads arbete med de här frågorna.

– Det går idag inte att avgöra om åtgärderna är tillräckliga för att säkra kvaliteten, skriver man i sitt utlåtande till kommunen.

Saknats tillräcklig ledning

Samtidigt tycker Ivo att det är anmärkningsvärt att de ansvariga politikerna inte använt myndighetens tidigare beslut och anvisningar från 2017 och 2019 för att förbättra kvaliteten i verksamheten.

– Detta visar att det under en längre tid saknats tillräcklig ledning och styrning, konstaterar Ivo.

SVT har inte lyckats nå nämndens ordförande Thomas Nerd (S) för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden i Båstads kommun

Mer i ämnet