Gott om små påskgummor och påskgubbar på Fredriksdal. Foto: SVT

Häxor vaknade till liv på Fredriksdal

Publicerad

Påsklediga barn och vuxna trotsade torsdagens kalla blåst för det traditionsenliga påskfirandet på Fredriksdal i Helsingborg. Värmen hölls uppe genom både dans och sång.

Det var gott om små påskgummor och påskgubbar som härjade runt på gårdsområdet inne på Fredriksdal under torsdagen. Kvastar skulle smörjas, ägg skulle knäckas och ansikten målas.

Just äggpickningen drog till sig mycket publik. Barnen fick slå sina ägg mot varandra för att se vilket som höll längst. Tova Olofsson, 6 år, hade med sig ett egenmålat ägg hemifrån och knäckte alla utmanare en efter en tills inget motstånd kvarstod. Vad hemligheten med just hennes ägg var visste hon inte men glädjen med påsken var enklare att svara på.

– Man får gå runt till sina grannar och knacka på och säga såhär ”glad påsk!” så kanske man får godis eller nåt annat, berättade hon.

När klockan slog halv tolv samlades alla besökare i spänd tystnad utanför den stora ladan på gården. Fredriksdals egna häxa ”Kvast-Hilda” skulle väckas från sin årslånga slummer för att välkomna påsken. Med gemensamma rop och skrammel från publiken lyckades de tillslut få liv i den sömndruckna häxan. Dagen till ära fyllde hon 100 år och firades med födelsedagssång. Sen blev det gemensam stordans.

– Vi försöker ha en bredd i våra påskaktiviteter och även arbeta in lite kulturhistoria i det hela, säger projektledare Åsa Hässlekvist om dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.