Under måndagen höll Helsingborgs stad en presskonferens med anledning av coronaläget i kommunen. Foto: SVT/Markus Hjortsman

Personalbrist största hotet mot kritiska verksamheter i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgon informerade Helsingborgs stadsdirektör att de ser krisläget som en ”allvarlig samhällsstörning”. För att upprätthålla samhällsviktiga funktioner kan stadens personal behöva flyttas runt.

Helsingborgs stad informerade under måndagen om coronaläget i kommunen. En av största riskerna för staden är bemanningsproblem på grund av sjukfrånvaro.

– Det kan bli ett scenario där vi stänger ner vissa verksamheter för att flytta över personal till mer samhällskritiska verksamheter, säger stadsdirektör Palle Lundberg.

Coronavirus i Skåne

I praktiken skulle det kunna innebära att tjänstemän får hoppa in som lärarvikarier eller stötta upp inom vården, enligt stadsdirektören.

– Men just nu ser vi inte några större störningar i bemanningen i verksamheterna.

Stadens krisnivå: ”Allvarlig samhällsstörning”

Helsingborg stad arbetar efter sin krisplan och är nu på nivån de kallar ”allvarlig samhällsstörning”.

Det är en mellannivå där den politiska krisnämnden ännu inte styr arbetet – men blir kontinuerligt informerad.

– Vi förebereder oss för en ganska långvarig kris som kan komma att eskalera och då kan det bli aktuellt att höja vår krisberedskap ytterligare, säger stadsdirektör Palle Lundberg. 

Skolor håller öppet

Trots att många oroliga föräldrar hör av sig så kommer Helsingborgs stad fortsätta hålla skolor och förskolor öppna. Men elever och personal uppmanas stanna hemma vid all form av sjukdom.

– Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och skulle de rekommendationerna ändras får vi eventuellt ta ett nytt beslut. Men det är viktigt att elever får en så normal vardag som möjligt, säger utbildningsdirektör Tony Mufic.

Enligt utbildningsdirektören har han fått information om att Helsingborgs friskolor följer samma exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet