Helsingörs borgmästare, Benedikte Kiær. Foto: Roger Bengtsson

Helsingör jublar efter gränsbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen kom så beskedet från de danska myndigheterna som så många på båda sidor Öresund har längtat efter. Från och med lördag är det åter fritt för skåningarna att resa in i Danmark. I Helsingör var glädjen påtaglig efter beskedet.

– Nu är instruktionerna och siffrorna tydliga, konstaterar Helsingörs borgmästare Benedikte Kiaer. Skånes smittotal av covid-19 är långt under de som myndigheterna kräver, nu kan äntligen skåningarna besöka oss här i Helsingör igen. Utan reservationer.

En sprudlande glad borgmästare stod utanför rådhuset på Stengade. Beskedet från de danska myndigheterna om att skåningar från och med lördagen den 11 juli åter är välkomna till Danmark var förvisso väntat men icke desto mindre efterlängtat.

Coronavirus i Skåne

Hårt drabbade av gränsstängningen

När Danmark stängde sin gräns på grund av coronapandemin i mitten på mars var Helsingör och Nordsjälland en av de regioner som drabbades snabbt och skoningslöst. När svenskarna inte kunde åka över sundet blev många butiker och restauranger nästan helt utan kunder.

Under de fyra månader som passerat sedan stängningen, har vissa företag tvingats stänga och lägga ner sin verksamhet. Andra har nätt och jämnt hankat sig fram. Men nu ser borgmästare Benedikte Kiaer i Helsingör framtiden an med tillförsikt.

– Vi har verkligen saknat umgänget med våra svenska grannar och det utbyte vi har här över norra Öresund. Men på lördag är det en festdag. Vi kommer bjuda våra gäster på kaffe och wienerbröd, och till de allra första blir det säkert också en liten Gammel Dansk, säger Benedikte Kiaer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet