HIF måste däremot betala hyra för kontorsutrymmena i arenan och driftskostnader. Foto: Andreas Hillergren/TT

HIF får stödpaket – slipper betala hyra för fotbollsarenan

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs IF får en hyresrabatt av kommunen värd 6,4 miljoner kronor. Det motsvarar kostnaden för själva fotbollsanläggningen. Det föreslår nu stadens politiska ledning. I höst kommer enligt samma förslag ett nytt stödpaket som ska omfatta övriga föreningar i Helsingborg.

HIF uppvaktade för en tid sedan Helsingborgs kommun och bad om hjälp med en förväntad förlust i år på minst 17 miljoner kronor. En stor del av summan handlar om uteblivna intäkter i spåren av coronapamdemin – inte minst från publik och sponsorer.

Nu meddelar de styrande politikerna att stödet troligen kommer. Så här ser förslaget ut: HIF får en hyresrabatt värd 6,4 miljoner kronor. Klubben befrias från den delen av hyran för Olympia som gäller fotbollen. Däremot måste klubben betala 1,6 miljoner kronor för kontorsutrymmena i arenan och för driftskostnader. Men den delen måste inte betalas förrän i slutet av året

Coronavirus i Skåne

– Extraordinära händelser kräver extraordinära insatser av kommunen. Men om HIF åter får spela för publik så får de betala 45 000 kronor i hyra per match, säger kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L).

”Räcker inte”

Joel Sandborg, klubbdirektör i HIF, är glad över hyresrabatten.

– Men tyvärr räcker det inte i den ekonomiska situation vi befinner oss i på grund av coronan, säger han.

HIF räknar med ett minus på 17 miljoner kronor i år. Joel Sandborg hoppas på ytterligare bistånd från staden när stödpaketet till föreningslivet tas fram i höst.

– Sen får vi se hur stor del vi får av de statliga pengarna till Riksidrottsförbundet, vi har lite löst räknat med omkring en miljon, säger han.

Och resten?

– Just nu vet vi inte om det går att få in de resterande miljonerna, säger Joel Sandborg.

Alla föreningar får stöd

Samtidigt utlovas ekonomiskt stöd även till övriga föreningslivet i Helsingborg. I höst ska det sjösättas och just nu är det oklart hur dyrt det paketet blir för kommunen och hur pengarna ska fördelas.

– Föreningslivet är viktigt för helsingborgarna och vi vill ge alla hjälp. Hur kan jag inte säga i dag, men så mycket är klart att stödet ska utformas så att de föreningar som har sparat pengar inte ska straffas för att de tagit ansvar för ekonomin, säger Maria Winberg Nordström.

Men vad det innebär i praktiken återstår att se när stödpaketet är färdigt.

Det formella beslutet om stödpaketen spikas av politikerna i fastighetsnämnden på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet