I videon hör du hur några av de som bor precis vid havet tänker om framtiden. Foto: SVT

Hör nyinflyttade i Oceanhamnen – närheten till havet oroar inte

Uppdaterad
Publicerad

Inflyttningen i Helsingborgs nya stadsdel Oceanhamnen har börjat. Många har lägenheter bara några meter från hamnbassängen, men oron för en framtida havsnivåstigning är låg hos de boende.

Området Oceanhamnen byggs just nu på en pir i hamnen. Vissa bostäder är klara och där har det redan börjat flyttas in i lägenheter som ligger nära vattnet.

Men hur tänker de nyinflyttade kring hur skyddade de är vid en eventuell havsnivåstigning?

Kusten och klimatet

I videon hör du vad en boende gjorde för att känna sig trygg inför bostadsköpet.

De är inte oroliga

SVT Helsingborg har pratat med flera nyinflyttade och några har stort förtroende för myndigheters förarbete, vissa tyckeratt läget på bostaden är det viktigaste.

– Vi tyckte först och främst om lägenheten, och närheten till havet och båtarna. Det ger en frihetskänsla. Det har varit dåligt väder en gång sen vi flyttade hit och det var mest häftigt faktiskt, säger Kattis Dahlqvist som flyttade in i mitten av maj.

Framtida grannar

Kattis och de andra i Oceanhamnen kan komma att få ytterligare grannar vad det lider. Grannar som kommer bo ännu närmare Öresund.

Närmast det öppna vattnet finns ytterligare en pir, som idag fungerar som en skyddande vågbrytare för fastigheterna på Oceanhamnspiren.

Även där planerar Helsingborgs stad att bygga bostäder och företagslokaler i framtiden. Dessutom finns det visioner om en konstgjord ö mellan de båda pirarna.

Förväntad havsnivåstigning i Helsingborg

  • Havsnivån stiger med cirka 3 mm per år. I Sverige har havsnivån stigit 20 cm det senaste seklet. Den naturliga landhöjningen kompenserar för havsnivåhöjning i stora delar av Sverige – men i södra Sverige och Helsingborg har landhöjningen ingen inverkan.  
  • I det värsta scenariot – ett scenario med fortsatt höga utsläpp – visar beräkningar att medelvattenståndet utanför Helsingborg väntas stiga mellan 48 och 118 centimeter fram till år 2100.  
  • Havsnivån kommer fortsätta att stiga efter 2100 även om vi lyckas stoppa utsläppen. Detta på grund av termisk expansion, avsmältning av glaciärer och inlandsisar på Grönland och Antarktis.

Källa: Utredning för klimatanpassning – centrala Helsingborg (underlaget är baserat på siffror från FN:s klimatpanel) samt siffror från SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet