Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt eleverna Melvin, Freya och Leonardo sprider Malte en trevlig stämning på skolan, som gör att det känns lättare för många att ta sig dit. Hör dem berätta mer i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Hunden Malte ökar närvaron bland gymnasieelever i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar i veckan tar kuratorn Petra Birgersson med sig hunden Malte till sitt jobb på Akademi Båstads Gymnasium. Förutom att sprida mycket glädje, har Malte lyckats motivera fler elever att ta sig till skolan.

När Petra Birgersson skaffade den spanska vattenhunden, för ungefär tre år sedan, utbildade de sig tillsammans till ett besökshundsteam. Efter att en riskbedömning genomförts, fick Malte börja följa med henne till gymnasieskolan i Båstad.

Nu börjar de arbetsdagen med en morgonpromenad genom skolan, där de hälsar på elever och personal. Under dagarna kan Malte vara med på lektionerna i klassrummen, eller sitta med Petra inne på hennes samtalsrum.

– När man kommer in till mig är Malte i fokus, och det gör att man kopplar av, säger Petra Birgersson.

Skolhundars effekt studeras på riksnivå

Huruvida skolhundar faktiskt har en effekt för elever med hög frånvaro, undersöks just nu i en studie vid Sveriges lantbruksuniversitet. I denna deltar totalt 14 skolor, från olika kommuner i landet.

De slutgiltiga resultaten förväntas vara klara i slutet av året, men enligt Lena Lidfors, professor i etologi, har responsen varit positiv från flera skolor som deltar i studien.

– Utifrån det vi hört hittills från hundförarna, så har eleverna varit väldigt positiva till att träffa hunden, så det har fallit ut väl, säger Lena Lidfors.

Fler känner sig motiverade

På Akademi Båstads Gymnasium har Malte blivit en ljuspunkt i flera elevers vardag, sedan han kom till skolan för drygt ett halvår sedan.

– Jag märker på individnivå att det finns några som har fått ökad närvaro och ökad motivation. Jag mötte till exempel en elev som sa att det är mycket roligare att komma till skolan när man vet att Malte är här, säger Petra Birgersson.

Enligt flera elever har Malte också gjort att det känns lättare att våga ta kontakt med kuratorn.

– När man träffar honom i korridoren träffar man också kuratorn, så att man lär känna även henne på vägen, säger förstaårseleven Melvin Gesterling.

Följ med Malte på en promenad genom skolan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.