Tusen barn i Skåne väntar på utredning. Foto: Gorm Kallestad / TT

Över 1000 barn i kö till psykatrisk utredning i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Kötiderna för barn som ska utredas för neuropsykatriska diagnoser som autism och ADHD fortsätter att öka. Barn och ungdomspsykatrin säger att de saknar personal för att hantera det växande inflödet.

Svårigheterna för barn- och ungdomspsykatrin, BUP, att hitta rätt och kompetent personal orsakar långa väntetider för barn. I Skåne väntar 1 000 barn på utredningar varav de allra flesta hittas i nordvästra Skåne där 670 barn nu står i kö.

– Väntetiden har blivit längre i takt med att trycket ökar, vi har ett högre inflöde idag, säger Maria Weiler, områdeschef BUP nordvästra Skåne.

Personal i stress

Enligt henne ökar den psykiska ohälsan hos barn vilket är en av orsakerna till att allt fler söker sig till BUP. Det har satt personalen i en stressad situation med sjukskrivningar och uppsägningar. 

– Vi behöver mer resurser, det är ont om läkare med psykiatrisk kompetens, det är ont om sjuksköterskor, det är ont om psykologer.

Inte ett ekonomiskt problem

Mer resurser betyder inte nödvändigtvis mer pengar. Något man från politiskt håll menar redan finns. 

– Vi har under mandatperioden gett mer pengar till barnpsykatrin men det stora problemet är att hitta den personal vi behöver, säger Yvonne Augustin (S) som är ordförande i sjukvårdsnämnd Sund i Region Skåne.

Akuta fall går före i kön

Någon självklar lösning har varken hon eller BUP  och de menar att situationen är densamma i hela Sverige. Konsekvensen blir oavsett att barn får vänta länge på hjälp och enda sättet att komma snabbare fram är om situationen blir akut.

– Vi får göra medicinska prioriteringar där en del barn kommer till snabbt, sen är det en fallande skala därifrån, säger Maria Weiler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.